Η στήριξη της αγοράς ακινήτων εν μέσω πανδημίας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Οι περικοπές των μισθωμάτων ακινήτων και οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών τους, οι σημαντικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στην κτηματαγορά και την οικονομία της χώρας εξ αιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας, ήταν τα κύρια θέματα του 38ου ετήσιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα με συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Αντιπολίτευσης, πολιτικών κομμάτων, στελεχών και μελών των σωματείων της από όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς στην εισαγωγική ομιλία του ανάφερε ότι η πανδημία και οι συνεχιζόμενες συνέπειές της είχαν μεταξύ των πρώτων θυμάτων τους την ιδιωτική ακίνητη περιουσία. «Η διαδικασία στήριξης των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που στεγάζονται με ενοίκιο, με αναγκαστική μείωση των καταβαλλομένων μισθωμάτων σε βάρος των εκμισθωτών τους, έφερε σε δυσκολία, και ακόμη σε απόγνωση τους βαρύτατα φορολογούμενους εκμισθωτές, όσους έχουν μισθώματα ως αποκλειστικό τους πόρο επιβίωσης και όσους έχουν αυξημένες τρέχουσες φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις», ανέφερε.

«Η ΠΟΜΙΔΑ εξ αρχής, με επιμονή και υπομονή, ζήτησε από την Κυβέρνηση να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες ως αφορολόγητη αποζημίωση το 50% της μείωσης, ώστε το υπόλοιπο 50% να το επιβαρυνθεί το κοινωνικό σύνολο. Αυτό τελικά έγινε δεκτό σε δύο φάσεις πρώτα με συμψηφισμό του 30% και στη συνέχεια με καταβολή του 50%. Αυτό που αποδείχθηκε ως το δυσκολότερο στοίχημα για το Κράτος, ήταν η κατάστρωση και διαχείριση της διαδικασίας δήλωσης, εκκαθάρισης και επιστροφής των αποζημιώσεων αυτών, εξ αιτίας της ευρύτατης περιπτωσιολογίας των δηλώσεων επιστροφής, της αυθαίρετης περικοπής μισθωμάτων από μη δικαιούχους ενοικιαστές, ή από καθυστερημένη δήλωση προς τους ιδιοκτήτες, κατόπιν της λήξης της προθεσμίας που είχε ο ιδιοκτήτης για δήλωση αποζημίωσης.

Έτσι έως σήμερα έχουμε μεγάλο αριθμό επιστροφών και καταβολών, αλλά και πάμπολλες εκκρεμότητες ακόμη και από το Μάρτιο, χωρίς συμψηφισμό, αλλά δυστυχώς και χωρίς απάντηση. Εκκρεμότητες για τις οποίες θα πρέπει να δοθεί νέα προθεσμία διορθωτικής ή ακόμη και αρχικής δήλωσης, αν αυτό είναι δικαιολογημένο, ώστε να μην χαθούν χρήματα από κάθε είδους σφάλματα ιδιοκτήτων ή και φοροτεχνικών ή απώλειες των βραχύτατων προθεσμιών που ίσχυσαν για τις δηλώσεις αυτές. Ειδικά για τις περιπτώσεις καθυστερημένης δήλωσης ενοικιαστών περί θέσης τους σε αναστολή, θα πρέπει ρητά να προβλεφθεί ότι δεν θα ισχύει καμιά μείωση ενοικίου, αν, όταν ανακοινώνεται αυτή στον εκμισθωτή, έχει ήδη λήξει η προθεσμία εκ μέρους του υποβολής δήλωσης COVID», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Παραδιάς.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τόσο πριν την πανδημία όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του υπουργείου προς τους ιδιοκτήτες για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που έχουν επιδείξει. Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για τους συμψηφισμούς και τις αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος από ενοίκια επαγγελματικής στέγης και κατοικιών και κάλεσε όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού να το πράξουν μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης», προκειμένου να πιστωθούν τα ποσά που τους αναλογούν.

Συγκεκριμένα για τους δικαιούχους του διμήνου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου η διαδικασία επιστροφής όπως είπε έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί το Φεβρουάριο, ενώ για τις μειώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου προβλέπεται ότι η διαδικασία ξεκινάει 15 μέρες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Covid και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από την λήξη της προθεσμίας αυτής.

Ο κ. Σταϊκούρας, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωση της, αναγνώρισε το δίκιο του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ να γνωστοποιηθούν επισήμως οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας για τους οποίους ισχύουν οι μειώσεις τον Ιανουάριο και δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί εντός της εβδομάδας ενώ για τις καθυστερήσεις στην αποζημίωση των ιδιοκτητών ο υπουργός τόνισε πως οι διασταυρώσεις σε σχέση με τα ακίνητα είναι πολύ δύσκολες, γι αυτό και αποφασίστηκε η καταβολή των αποζημιώσεων απευθείας στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών αντί του συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις. Επανέλαβε εξάλλου ότι θα προχωρήσει η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα με στόχο την προσαρμογή τους προς τις πραγματικές τιμές.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν την αγορά ακινήτων και θα προωθήσουν την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, να μειώσει το ύψος του χρέους και να συνεισφέρει καθοριστικά στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα συνεισφέρουν καθοριστικά στη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε κλάδους και τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τρύφων Αλεξιάδης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, έδωσε λύση για τα ανείσπρακτα μισθώματα με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, νομοθέτησε τη ρύθμιση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών σε έως και 120 δόσεις, ρύθμισε την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και θεσμοθέτησε την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη των ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ, ενώ περιόρισε την ανάγκη έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου μόνον κατά τη μεταβίβαση, καταργώντας την περιοδικότητα των ελέγχων. Ζήτησε εξάλλου να τεθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στην προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε αδιανόητη την εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες η οποία όπως είπε θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τους φόρους των ακινήτων. Ζήτησε επίσης να παραταθούν οι προθεσμίες τόσο για τα αυθαίρετα όσο και για την ηλεκτρονική ταυτότητα και τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις καταγγελίες για καταδολίευση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, εις βάρος τόσο των ιδιοκτητών ακινήτων όσο και του Δημοσίου, ανέφερε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την διασφάλιση της διαφάνειας καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν οι πράγματι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες, την ταυτότητα κτιρίου και ειδικότερα της «Διηρημένης ιδιοκτησίας» που ήταν πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, το Κτηματολόγιο όπου καταγράφηκε σημαντική πρόοδος καθώς η κτηματογράφηση ανέβηκε από το 28% στο 65%, την επαναφορά του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και τον τερματισμό της πολυετούς ομηρίας των ιδιοκτητών απαλλοτριούμενων ακινήτων. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» το οποίο όπως υπενθύμισε ξεκίνησε επί υπουργίας του το 2009 σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ και στηρίζει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, η κυβέρνηση θα εφάρμοζε πιο επιθετική πολιτική μείωσης της φορολογίας. «Αν σας αδικήσαμε ζητώ συγνώμη, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την οικονομία ζωντανή. Η επικοινωνία είναι αδιάλειπτη και μας προστατεύει από λάθη. Με το ίδιο πνεύμα θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια, με σεβασμό στην ιδιωτική περιουσία και το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε.

Νίκος Ταγαράς, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Στύλιος, Σταύρος Καλαφάτης, Γιώργος Πιτσιλής

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς τόνισε ότι με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων που τίθεται σε εφαρμογή από την προσεχή Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου μειώνεται το κόστος και βελτιώνεται η ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών. Διευκρίνισε δε ότι οι βεβαιώσεις μηχανικού που εκδόθηκαν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου ισχύουν για δίμηνη μεταβατική περίοδο, δηλαδή ως τις 31 Μαρτίου. Ανήγγειλε επίσης την εφαρμογή προγράμματος υποστήριξης των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πρώτη φάση για την ασφάλιση των κτιρίων αυτών, ενώ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών θα ωφεληθεί και από τον θεσμό της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς συμπλήρωσε πως η εφαρμογή της ψηφιακής μεταβίβασης ακινήτων θα λειτουργήσει πιλοτικά μετά το Μάρτιο και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δώσει απτά δείγματα γραφής για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος ανέφερε ότι το 2021 το σύνολο σχεδόν των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία και θα διευρυνθεί το πλήθος των υπηρεσιών του κτηματολογίου που παρέχονται διαδικτυακά. Επίσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό προς το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ τόνισε ότι παρακολουθεί στενά το έργο της τόσο στην Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα όσο και σε όλη τη χώρα και είναι πρόθυμος να συμβάλει όπως μπορεί στην επίλυση προβλημάτων των ιδιοκτητών, όπως έγινε και στην περίοδο του Ν. 4178/2013.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής ενημέρωσε ότι έχουν γίνει αποδεκτές πάνω από το 70% των δηλώσεων μείωσης ενοικίου για την περίοδο Μαρτίου – Αυγούστου 2020 ενώ για το Νοέμβριο οι αποδεκτές δηλώσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 75% καθώς παρουσιάζουν πολύ λιγότερα λάθη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Σημείωσε ότι η Αρχή έχει ξεκινήσει τεχνικό διάλογο με την ΠΟΜΙΔΑ για επιμέρους προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ ανήγγειλε πως ετοιμάζεται νέα εφαρμογή για την δήλωση των στοιχείων μίσθωσης καθώς και ψηφιοποίηση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με στόχο η διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός της ημέρας.

Γιώργος Πατούλης, Κώστας Μπακογιάννης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Στέφανος Κοτσώλης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι η πανδημία αποτελεί ευκαιρία προκειμένου ο κλάδος των ακινήτων να προσανατολιστεί σε νέο μοντέλο επενδύσεων σε ακίνητα υψηλής απόδοσης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι οι σύγχρονοι Δήμοι επιδίδονται σε αγώνα ταχύτητας για τουρίστες και επενδυτές ενώ παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα του Δήμου για αναβάθμιση περιοχών όπως η λεωφόρος Αλεξάνδρας, ο Βοτανικός, η πλατεία Θεάτρου. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη των ακινήτων του Δήμου Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που εκπροσώπησε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, και ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει ήδη αποδεχθεί παμψηφεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ την αποδοχή των βασικών αιτημάτων της ΠΟΜΙΔΑ που είναι η αυτόματη διακοπή της χρέωσης δημοτικών τελών για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από την ημέρα της διακοπής ηλεκτροδότησης, η μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις εμβαδών με όριο το 50% και η μείωση του χρόνου παραγραφής των οφειλών προς τους Δήμους από 20 σε 5 χρόνια, όπως ισχύει και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης παρουσίασε τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Κτηματολόγιο σε επαγγελματίες και πολίτες, ενώ ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη ηλεκτρονική μεταγραφή μεταβίβασης ακινήτου σε συνεργασία με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Σπανάκης επεσήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί το σύστημα καθορισμού των αντικειμενικών αξιών με διαμόρφωση περισσότερων ζωνών εντός του κάθε Δήμου, όπως επίσης να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που υφίστανται οι ιδιοκτήτες με την διαδικασία μειώσεων ενοικίων και να επανεξεταστεί ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μπαράζ επαφών Τσίπρα στη Ρώμη – Το μήνυμα ενότητας

Για τη Ρώμη αναχώρησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου...

Ο Κίσινγκερ και οι κόκκινες γραμμές της εξουσίας

Εγκληματίας πολέμου ή στρατηγική ιδιοφυΐα; Πατριώτης ή προδότης των...

Βόλος – Ολυμπιακός: Προσωρινή διακοπή στο 90+5′ λόγω επεισοδίων

Η αναμέτρηση του Βόλου με τον Ολυμπιακό διεκόπη προσωρινά...