«Η προσπάθεια προσέγγισης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική»

O Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τη νέα θητεία του με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» και πιέσεις στον Εβρο. Τι να περιμένουμε στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης με αλλαγή προσώπων στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών. Θέλουμε συνθήκες καλής γειτονίας και αποκλιμάκωση των προκλήσεων, αλλά αυτό προϋποθέτει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και οι αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» και πιθανή εργαλειοποίηση του Προσφυγικού δεν βοηθούν.

Η όποια προσπάθεια προσέγγισης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών. Παράλληλα πρέπει να γίνει σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι τα σύνορά μας δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά, είναι και ευρωτουρκικά. Οσο οι προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων συνεχίζονται δεν μπορούν οι εταίροι και σύμμαχοί μας να πωλούν όπλα στην Τουρκία.

Εχουμε στηρίξει όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, αλλά δεν είναι λύση να μπούμε σε ένα νέο ράλι εξοπλισμών. Γι’ αυτό θεωρώ προτεραιότητα όχι μόνο το εμπάργκο όπλων αλλά και την πρωταγωνιστική παρουσία της Ελλάδας στην ενιαία εξωτερική πολιτική της Ευρώπης και στη δημιουργία του Ευρωστρατού που θα φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο».

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ιερουσαλήμ: Νεκρή και τραυματίες από πυροβολισμούς

Μια 24χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή και άλλοι οκτώ άνθρωποι...

Υπό τον Στέφανο Κασσελάκη συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην...