Η μαρμαρογλυπτική της Τήνου στον 21ο αιώνα

 Στην Τήνο γίνονται σταθερά ενδιαφέροντα πράγματα αλλά όχι μόνο στην περίοδο του καλοκαιριού. Για παράδειγμα από σήμερα 28 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό σε μια τετραήμερη δράση συνέργειας σύγχρονων καλλιτεχνών και μαρμαρογλυπτών. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του ενεργού ρόλου της τηνιακής μαρμαροτεχνίας, ενταγμένη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO από το 2013, στην σύγχρονη πειραματική εικαστική σκηνή. Μέσα από το δρώμενο (art performance), την StreetArt, την ηχητική και την εικαστική εγκατάσταση (art installations) αλλά και από ομιλίες ειδικών επιστημόνων και εικαστικών επιχειρείται να ανοιχτεί ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με  το ζωντανό παρόν της τηνιακής μαρμαροτεχνίας και τις δυνατότητες στο μέλλον.

Μαρμαρογλύπτες που ζουν και εργάζονται στο νησί, συνεργάζονται με την χορογράφο Άννα Απέργη  στο “Apheresis”, αναζητώντας την κίνηση στους κτύπους του καλεμιού, την ομάδα των Beforelight στην εικαστική εγκατάσταση αναζητώντας το φως σε ξεχασμένα τοπία, και τον μουσικό Jeph Vanger  αναζητώντας τον ήχο μέσα από το μάρμαρο. Η Ομάδα Akoo-o δημιουργεί ηχοτοπία από τις εσωτερικές διεργασίες του μαρμάρου κατά την διάρκεια σμίλευσής του, ενώ ο Γεράσιμος Αβλάμης συνεργάζεται με μαρμαρογλύπτες αναζητώντας το χρώμα στη δωρικότητα του χώρου που γέννησε την τηνιακή μαρμαροτεχνία.  Παράλληλα με την παρουσίαση των έργων, θα πραγματοποιηθούν περιπατητικές διαδρομές και in situ ομιλίες σε επιλεγμένα ανοιχτά σημεία, που στοχεύουν στην ανοιχτή συζήτηση και κατάθεση εμπειριών και ιδεών.

Συμμετέχοντες μαρμαρογλύπτες: Ιωσήφ Αρμάος, Λαυρέντιος Βιδάλης, Αντώνης Βίδος, Πέτρος Δελλατόλας, Νικόλαος Δεσύπρης, Ονούφριος Δεσύπρης, Λάμπρος Διαμαντόπουλος, Γιώτα Δροσατάκη, Γιάννης Καγιώργης, Μανώλης Κουσουνάδης, Νίκος Κουσουνάδης, Ευτυχία Κούτσουλα, Γιάννης Κυραρίνης, Γιώργος Ι. Παλαμάρης, Νικόλαος Πιπέρης, Πέτρος Πολυχρονάκης, Μάκης Τριγώνης, Ιάκωβος Φιλίππου, Ευάγγελος Χατζής, Γιάννης Χονδρογιάννης. 

Η δράση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου  Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώη συμμετοχή σε αυτήν είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα: https://sites.google.com/view/tinos-art-synergies/και  (https://www.facebook.com/InSearchOfTheIcon) 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μιχαήλ Φρίντμαν: Συνελήφθη στο Λονδίνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν συνελήφθη στο Λονδίνο με...

Γιάννης Οικονόμου: «Μετά την άνοιξη οι εκλογές»

Ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του μίλησε εφόλη της...

Το ξεχωριστό ρεκόρ του Ρονάλντο στο Μουντιάλ

65 λεπτά στον αγώνα της Πορτογαλίας με την Νότια...

Στροφή προς τα δεξιά – Από την Ιταλία ως τη Σουηδία

Μία πρωθυπουργός από το ακροδεξιό πολιτικό φάσμα με ιδεολογικές...