Η κλιματική αλλαγή «θα κοστίσει περισσότερο από ό,τι η πανδημία»

Οικονομικές απώλειες τρισεκατομμυρών δολαρίων αναμένεται αντιμετωπίσουν οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου, έαν δεν λάβουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, επικαλούμενη έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι οικονομίες της G7 – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ – θα μπορούσαν να δουν ετήσιες μέσες απώλειες έως και 8,5% του ΑΕΠ έως το 2050, εάν δεν περιοριστούν οι εκπομπές CO2.

Οι συνολικές απώλειες θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια (3,95 τρισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως, διπλάσιες από τις απώλειες του ΑΕΠ που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Τι αποκάλυψε η έκθεση;

Η έκθεση του ελβετικού αντασφαλιστικού κολοσσού εξέτασε πώς διαφορετικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής, όπως οι καύσωνες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η υποβάθμιση της γεωργικής γης, μπορούν να επηρεάσουν τις οικονομικές δραστηριότητες σε 48 χώρες.

Παρόλο που η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πλουσιότερες χώρες θα πληγούν σοβαρά από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, για τις πιο φτωχές χώρες η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη.

Ειδικότερα για τις Φιλιππίνες εκτιμά ότι θα μπορούσε να απωλέσει το 35% του ΑΕΠ της, ενώ η Ινδία μπορεί να δει τη οικονομική της δραστηριότητα να συρρικνωνεται κατά 27%.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ακραία φτώχεια

Η Oxfam πρόσθεσε ότι 32 – 132 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ωθηθούν στην ακραία φτώχεια έως το 2030 λόγω της κλιματικής αλλαγής, επικαλούμενη μια πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Oxfam κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της G7 να αυξήσουν αμέσως τις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ζήτησε επίσης από τις χώρες της G7 να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η οικονομική αναταραχή που προβάλλεται σε πλούσιες χώρες της G7 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: πολλά φτωχότερα μέρη του κόσμου θα δουν αυξανόμενους θανάτους, πείνα και φτώχεια ως αποτέλεσμα ακραίων καιρικών συνθηκών. Αυτό το έτος θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής αν οι κυβερνήσεις αντιληφθούν την πρόκληση για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο πλανήτη για όλους » ο Mark Lawson, της οργάνωσης.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ισραήλ – Νετανιάχου: Ο «δίκαιος πόλεμος» του Ισραήλ θα συνεχιστεί

Ο «δίκαιος πόλεμος» που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα...

Φάμελλος: «Η οπαδική βία αντί να περιορίζεται επεκτείνεται»

«Είναι τραγικό ότι η οπαδική βία αντί να περιορίζεται...