Η Γερμανία απορρίπτει το αίτημα της Πολωνίας για 1,3 τρισεκ. ευρώ επανορθώσεις

Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας για επανορθώσεις, για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρώντας ότι το ζήτημα αυτό έχει «κλείσει».

Διευθέτηση και αποποίηση

Η κυβέρνησης της Πολωνίας υπολογίζει ότι οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε 1,3 τρισεκ. ευρώ (1,32 τρισεκ. δολάρια ή 6,2 τρισεκ. ζλότι).

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι «η Πολωνία αποποιήθηκε του δικαιώματός της για νέες επανορθώσεις εδώ και πολύ καιρό, το 1953 και επιβεβαίωσε αυτήν την αποποίηση πολλές φορές».

Η διευθέτηση κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα το 1953 ήταν άλλωστε η απάντηση της Γερμανίας για όσες φορές είχε προκύψει ανάλογο ζήτημα με την Πολωνία η οποία ωστόσο ουδέποτε είχε ζητήσει επισήμως επανορθώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ηγέτης του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος της Πολωνίας δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα ζητήσει και επισήμως επανορθώσεις για τις καταστροφές που υπέστη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νέα αποτίμηση

Η νέα αποτίμηση των οφειλόμενων επανορθώσεων είναι μεγαλύτερη εκείνης των 850 δισεκ. αμερικανικών δολαρίων που είχε κάνει ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος το 2019. Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει ζητήσει επανειλημμένα αποζημιώσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2015, όμως η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα επανορθώσεις.

«Το ποσό που παρουσιάστηκε υιοθετήθηκε χρησιμοποιώντας την πιο περιορισμένη, συντηρητική μέθοδο, θα ήταν δυνατό να το αυξήσουμε», είπε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του PiS, σε συνέντευξη Τύπου.

Εντάσεις με το Βερολίνο

Η μαχητική στάση απέναντι στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται συχνά από το PiS για να κινητοποιήσει το εκλογικό του ακροατήριο, έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις με το Βερολίνο. Έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εν μέσω επικρίσεων για την εξάρτηση του Βερολίνου από το ρωσικό αέριο και τη βραδύτητά του στο να βοηθήσει το Κίεβο.

Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, περιλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων, σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε έπειτα από μια εξέγερση το 1944 κατά την οποία περίπου 200.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.

Το PiS λέει πως η συμφωνία του 1953 είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί μια δίκαιη αποζημίωση.

Έχει σχέση με την εσωτερική πολιτική εκστρατεία

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών, δήλωσε σήμερα πως η ανακοίνωση του Κατσίνσκι «δεν είχε σχέση με τις επανορθώσεις».

«Έχει σχέση με την εσωτερική πολιτική εκστρατεία προκειμένου να ανοικοδομήσει την υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα», είπε.

Το PiS εξακολουθεί να προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όμως η διαφορά του με την Πλατφόρμα Πολιτών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω επικρίσεων για τη διαχείριση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού και την οικονομική επιβράδυνση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μπορέλ: «Σκηνικό αποκάλυψης στη Γάζα»

Η κατάσταση στη Γάζα είναι «αποκαλυπτική» για τον άμαχο...

Ακίνητα: Ανεβαίνουν οι τιμές έως το 2030

Η εγχώρια κτηματαγορά την τελευταία τριετία έχει πετύχει να...