Η Europol αναπτύσσει ομάδες στα σύνορα των χωρών της ΕΕ με την Ουκρανία

Η Europol, ο οργανισμός επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αναπτύξει ομάδες στα σύνορα γειτονικών χωρών με την Ουκρανία για να καταπολεμήσει τη διέλευση εγκληματιών και «τρομοκρατών», οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ με τη ροή των προσφύγων.

Επιχειρησιακές ομάδες για την προστασία των προσφύγων

«Για να προστατεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ουκρανούς πρόσφυγες κατά των εγκληματικών απειλών, η Europol ανέπτυξε επιχειρησιακές ομάδες στο μέτωπο μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες που είναι γειτονικές της Ουκρανίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

Έπειτα από αιτήματα των χωρών αυτών, η Europol διαθέτει πλέον πράκτορες στη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία, ενώ προσεχώς θα στείλει και στην Ουγγαρία.

Οι ομάδες αυτές, αποτελούμενες από ειδικούς της Europol και από αξιωματικούς που δεν ανήκουν στην εν λόγω αστυνομική υπηρεσία, βοηθούν τις εθνικές αρχές στο πλαίσιο δευτερευόντων ελέγχων ασφαλείας και ερευνών στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

Βρίσκονται εκεί για να συλλέξουν πληροφορίες επί του πεδίου και «να εντοπίσουν τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ με τη ροή των προσφύγων και να εκμεταλλευθούν την κατάσταση», εξήγησε η Europol. «Αυτοί οι δευτερεύοντες έλεγχοι ασφαλείας είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση της μαζικής συρροής προσφύγων που διαφεύγουν από την Ουκρανία», συνέχισε η υπηρεσία.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...