Η ΕΚΤ ενισχύει την ευελιξία του QE για ομαλή έξοδο από την κρίση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει σημαντικά το τακτικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν εξαντληθούν τον Μάρτιο οι έκτακτες αγορές στις οποίες προχώρησε λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν τον ρυθμό του τυπικού εργαλείου τους το επόμενο έτος και θα το καταστήσουν πιο ευέλικτο ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος της αγοράς, είπαν οι ερωτηθέντες. Προβλέπουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά τον ρυθμό του έκτακτου QE τον Δεκέμβριο, ενώ ένας στους τέσσερις υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ακολουθηθεί από ένα νέο πρόγραμμα.

Δεν αναμένονται αλλαγές πολιτικής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια σημαντική αναμόρφωση της πολιτικής στην τελευταία της συνεδρίαση του έτους, όταν οι νέες οικονομικές προβλέψεις θα δώσουν στους αξιωματούχους μια καλύτερη εικόνα για τις μελλοντικές ανάγκες τόνωσης. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χαράξει ένα μονοπάτι για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας, το οποίο δεν θα εξαντλήσει το κονδύλι των 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, το επίκεντρο θα είναι το μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ προς τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων εν μέσω παγκόσμιας αύξησης του πληθωρισμού και σύσφιξης της πολιτικής που θα ακολουθούν άλλες κεντρικές τράπεζες. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά τουλάχιστον έως το 2023.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Πάρτε πίσω τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα» για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη

«Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρατε για...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% η ανεργία τον Οκτώβριο του 2022

Μικρή μείωση σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.Σύμφωνα...

Aλέξης Τσίπρας: «Ανοίγετε τις πόρτες των νοσοκομείων στους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής»

Για «υποκρισία», «δογματισμό» και «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» κατηγόρησε την κυβέρνηση...

Έρευνα: Η σχέση των Ελλήνων με το σπίτι στην Μετά Covid εποχή

Μετά από σχεδόν 2 χρόνια πανδημίας, οι Έλληνες διανύουν...