Η ΕΕ θα χρειαστεί επενδύσεις 80 δισ. ευρώ για φορτιστές αυτοκινήτων

To σχέδιο των Βρυξελλών για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων απαιτεί επενδύσεις 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτιμά έκθεση της Ernst & Young.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τουλάχιστον 30 εκατομμύρια οχήματα μηδενικών εκπομπών προκειμένου να πετύχει το στόχο της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Από τα περίπου 300 εκατομμύρια οχήματα που κυκλοφορούσαν στα τέλη του 2019 στους δρόμους της ΕΕ, μόλις τα 615.000 ήταν ηλεκτρικά, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σήμερα λειτουργού στην Ένωση λιγότεροι από 250.000 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης οχημάτων, αριθμός που πρέπει να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το 2030, εκτιμά η έκθεση της ΕΥ για λογαριασμό της Eurelectric, σύνδεσμο της βιομηχανίας ηλεκτροπαραγωγών στην ΕΕ.

Η επέκταση των υποδομών θα απαιτήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ για φορτιστές δημόσιας χρήσης και 60 δισ. για ιδιωτικές εγκαταστάσεις, αναφέρει η έκθεση.

Η δημιουργία νέων σταθμών «βρίσκεται πολύ κάτω του στόχου» επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, σε συμφωνία με τις προειδοποιήσεις των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι το 2030 στην ΕΕ θα πρέπει να κυκλοφορούν 10,5 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης.

Η Eurelectric ζητά επίσης από την ΕΕ να καταστήσει υποχρεωτική τη διάθεση ηλεκτροκίνητων μοντέλων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη θέσει ανώτατα όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα προτείνουν φέτος την αυστηροποίηση του κανονισμού ώστε να ενθαρρύνουν τη μετάβαση στα οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Όσκαρ 2023: Ποιοι θα προτείνουν την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού...

ΕΚΤ: Δισεκατομμύρια ευρώ στα ομόλογα του νότου

Σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τις υπερχρεωμένες χώρες της...

Σερβία: Ο Πέσιτς «έκοψε» τον Τεόντοσιτς

Απρόσμενη εξέλιξη και μεγάλη έκπληξη με τον Μίλος Τεόντοσιτς...