Η αστάθεια της τουρκικής λίρας προβληματίζει τους Γερμανούς επενδυτές

Την έντονη ανησυχία τους για την αστάθεια της τουρκικής λίρας, αλλά και την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει το καθεστώς Ερντογάν, επισημαίνουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της με δημοσκόπησης που διενήργησε μεταξύ των 900 μελών του το Γερμανοτουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και δημοσιεύει η Handelsblatt, το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία.

«Θα θέλαμε ένα λιγότερο ασταθές νόμισμα», δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκους Σλέβογκτ, επισημαίνοντας ότι η ανησυχία υπάρχει από το 2017. Είναι χαρακτηριστικό πως από τότε μέχρι σήμερα, η τιμή αυτή βρίσκεται πάνω από το 50%.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της από τις αρχές του έτους δεν σημαίνει μόνο ότι μειώνεται το κόστος του προσωπικού, αν κάνει κανείς τους υπολογισμούς σε ευρώ, αλλά και ότι τα συνδικάτα ζητούν μεγαλύτερους μισθούς σε μικρότερα διαστήματα, ενώ τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται πιο ακριβά, με τα έσοδα, αντίστοιχα, να μειώνονται. «Όλα αυτά καθιστούν πιο δύσκολους τους υπολογισμούς των επιχειρηματιών», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι όσο πιο δύσκολες γίνονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία τόσο λιγότερα κίνητρα έχουν οι ξένοι επιχειρηματίες για να παραμείνουν στη χώρα.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 62% των ερωτηθέντων ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της χώρας, χαρακτηρίζοντάς την ως «τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων». Το 36% εκφράζει ανησυχία για τη χρηματοδότηση, ενώ το 8% ανησυχεί για τις υποδομές στην Τουρκία και το 15% για την πιθανή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Επιπλέον, το 57% πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι χειρότερη μεσοπρόθεσμα, με το 4% να προβλέπει ότι θα είναι μάλιστα «πολύ χειρότερα», ενώ μόλις το 17% αναμένει βελτίωση της κατάστασης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...