Γλυπτική: «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» στη Μεσσηνία

Το συμπόσιο γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» & «Μύρτις» πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) του Δήμου Τριφυλίας στη Μεσσηνία με την τοποθέτηση των γλυπτών από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που τα φιλοτέχνησαν.

Από νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου, οι γλύπτες Γιώργος Σταματόπουλος, Στέλιος Γαβαλάς, ο Γλύπτης – βοηθός Γιώργος Παπασωτηρίου και ο συντηρητής Γιώργος Παγανής – ο «θρύλος του Ιερού βράχου της Ακρόπολης», – συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) και συνεργάστηκαν άρτια στο δύσκολο και απαιτητικό έργο της μεταφοράς και τοποθέτησης των γλυπτών στην τελική τους θέση. Μαζί τους, για άλλη μια φορά, ο πατέρας της «Μύρτιδας» καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης.

Δεξιά διακρίνεται ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος

Στην είσοδο του χωριού μας από Κοπανάκι προς Κεφαλόβρυση τοποθετήθηκε το έργο του Γιώργου Σταματόπουλου «Ντρέδες». Από τη μία του πλευρά απεικονίζονται δύο εμβληματικές μορφές των Ντρέδων αγωνιστών σε συνδυασμό με την κίνηση του νερού που χαρακτηρίζει το χωριό, και από την άλλη πλευρά το κλειδί της φιλοξενίας. Το γλυπτό αυτό νοηματοδοτεί την ιστορία και την καθημερινότητα των κατοίκων της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι), καλωσορίζοντας τους επισκέπτες του.

Το έργο του Γιώργου Σταματόπουλου «Ντρέδες

To «Βιβλίο των Ντρέδων» του Γλύπτη Αλέξιου Ξενία, όπου στην ανοιχτή του σελίδα χαράχτηκαν οι πιο σημαντικές μάχες τους, τοποθετήθηκε στην παιδική χαρά, έξω από το Κοινοτικό Ιατρείο του χωριού. Η τοποθέτηση του ανοιχτού «Βιβλίου» στο χώρο αυτό έχει στόχο να παρακινήσει τα παιδιά να ασχοληθούν με την ιδιαίτερη ιστορία των προγόνων τους.

Στην είσοδο του χωριού από Αυλώνα προς Κεφαλόβρυση, πάνω από το πέτρινο αλώνι και με θέα στο Ιόνιο, τοποθετήθηκε το έργο του Στέλιου Γαβαλά, με Γλύπτη Βοηθό τον Γιώργο Παπασωτηρίου, «Ερωτικό». Πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, η αέναη κίνηση του έρωτα φέρει τα 30 κλειδιά των σπιτιών των μόνιμων κατοίκων του χωριού.

«Ερωτικό». το έργο του Στέλιου Γαβαλά, με Γλύπτη Βοηθό τον Γιώργο Παπασωτηρίου

Υπολείπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των δύο γλυπτών ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση και να αναδεικνύεται η καλλιτεχνική τους ποιότητα.

Το προσεχές καλοκαίρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση αποκαλυπτήριων για να τιμηθούν οι Γλύπτες από τον Δήμο Τριφυλίας.

Τα γλυπτά που κοσμούν το Ρίπεσι απ’ τη «Δημοσιά» μέχρι τη «Σκάλιζα» αποτελούν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό θησαυρό που κρύβει μέσα του την ταυτότητα της ιστορίας του τόπου. Σε αυτή την βόλτα υπαίθριας δημόσιας γλυπτικής, μέσα από τα έργα εξαιρετικών καλλιτεχνών, υπήρξε και θα υπάρχει η ευκαιρία για αναδρομές  σε πρόσωπα και γεγονότα, μύθους και ζωές ανθρώπων.

Οι εικαστικοί επί το έργον της τοποθέτησης των δημιουργιών τους

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νομοσχέδιο ΕΣΥ: Αντιδράσεις στη Βουλή – Απέσυρε ρύθμιση ο Γεωργιάδης

Αποσύρθηκε από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η ρύθμιση...

Euroleague: Τα ζευγάρια των playoffs – Ο δρόμος μέχρι τον τελικό

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ολοκλήρωσαν με νίκες την κανονική περίοδο...