Γιατί το 40% λύνει όλες τις εξισώσεις Μητσοτάκη

Τα μαθηματικά δεδομένα της 21ης Μαΐου και τα σχετικά ασφαλή, υπό αυτό το πρίσμα, ευρήματα του νέου κύκλου προεκλογικών δημοσκοπήσεων έχουν προσδιορίσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τα σενάρια και τις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τις τελευταίες ημέρες ο στόχος της αυτοδυναμίας έχει περιγραφεί εμφατικά και το δίλημμα κλιμακώνεται από τον πρόεδρο της ΝΔ. Υπό αυτή τη συνθήκη, οι αριθμητικές προκλήσεις της 25ης Ιουνίου είναι πολύ συγκεκριμένες και καθορίζουν τους βαθμούς επιτυχίας ή τις πιθανότητες περιπλοκής.

Η βεβαιότητα για ένα επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα διασφαλίζεται στην ουσία με οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 40%. Με μία τέτοια επίδοση και αν υποθέσει κανείς ότι α) τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων διατηρούνται πάνω-κάτω στα επίπεδα της 21ης Μαΐου και β) στη Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα (και το ΜέΡΑ25) και εκτός μένει μόνο ένα 4%, η ΝΔ θα εξασφάλιζε μία αυτοδυναμία 154 εδρών. Εννοείται ότι οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 40% διευρύνει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην ίδια περίπτωση οκτακομματικής Βουλής και με μία ανάλογη διαμόρφωση των ποσοστών, το απόλυτο όριο για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος είναι το 39%, με το οποίο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ήταν στο οριακό σημείο των 151 εδρών. Με το ίδιο ποσοστό και το ΜέΡΑ25 οριακά εκτός Βουλής, η κοινοβουλευτική ισχύς της ΝΔ θα αυξανόταν στις 155 έδρες.

Στο υποθετικό ενδεχόμενο όπου το ποσοστό της ΝΔ θα υποχωρούσε στο 38% και στη Βουλή θα εκπροσωπούνταν επτά κόμματα (με τα λοιπά στο 9%) η αυτοδυναμία θα ήταν μεν εφικτή, όμως με μόλις 152 έδρες.

Υπό τις ίδιες συνθήκες και δίχως να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει σε ποια ποσοστά θα κινούνταν τα υπόλοιπα κόμματα, η εκλογική αποτυχία της ΝΔ θα ήταν το 37%, το οποίο θα έδινε 149 έδρες. Το ίδιο χαμηλό (βάσει των δεδομένων της προηγούμενης κάλπης) ποσοστό θα έδινε όμως μία ασφαλή αυτοδυναμία 156 εδρών, αν στη Βουλή βρίσκονταν έξι κόμματα και ποσοστό των υπολοίπων δίχως κοινοβουλευτική εκπροσώπηση διαμορφωνόταν στο 15%, λίγο χαμηλότερο δηλαδή από την 21η Μαΐου.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται εμφανές ότι τα περιθώρια ασφαλών διακυμάνσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι υπαρκτά. Ωστόσο είναι και σαφές ότι το 40% παρέχει τη μείζονα ασφάλεια σε επίπεδο εντυπώσεων και κοινοβουλευτικής ισχύος.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Απόστολος Παπαστάμος: «Χάλκινος» στα 400μ μικτή με σούπερ κούρσα

Με επίδοση που συνιστά πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των...

Γρανάδα – Μπιλμπάο: Οπαδός πέθανε στο γήπεδο

Το παιχνίδι μεταξύ της Γρανάδα και της Μπιλμπάο για...

Εργασία: Ερωτας στο γραφείο – Πόσο καλή «επένδυση» είναι;

Πολλά ειδύλλια ξεκινούν σε ένα εργασιακό χώρο: άλλα είναι...