Γιαϊτζί: Γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχθεί επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Υπέρ του casus belli και κατά του δικαιώματος της Ελλάδας να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων τάσσεται ο απόστρατος και καθηγητής Τζιχάτ Γιαϊτζί, ένας εκ των θεωρητικών της «Γαλάζιας Πατρίδας» και εκφραστής ακραίων θέσεων στην Τουρκία εναντίον της Αθήνας.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του TV100, ο Γιαϊτζί υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι: «Με τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι είχε το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια μετά την επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) το 1995, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ανακοίνωσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη στις 8 Ιουνίου 1995, με σύσκεψη που έγινε με την υποστήριξη όλων των κομμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ότι τα ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας θα προστατευτούν σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

»Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για «Casus Belli», απόφαση ή κήρυξη πολέμου στο πλαίσιο του άρθρου 92 του Συντάγματος, αλλά είναι μια δήλωση ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα της εθνικής εξουσίας και θα πολεμήσει, αν χρειαστεί».

Η αναλογία στο Αιγαίο

Σύμφωνα με το Γιαϊτζί: «Αν η Ελλάδα βρει ευνοϊκές συνθήκες και αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία διεκδικεί 176 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με Συνθήκες (EGAYDAAK), η αναλογία των υπεράκτιων περιοχών στη Θάλασσα των νησιών (σσ το Αιγαίο) θα μειωθεί στο 19% περίπου.

»Με μία αύξηση μόλις 1,3%,  η αναλογία κάλυψης των χωρικών υδάτων της Τουρκίας θα αυξηθεί στο 8,7%, ενώ της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 62%. Έτσι, η «Θάλασσα των Νησιών» θα γίνει ελληνική εσωτερική θάλασσα, με την εξαίρεση δύο υπεράκτιων περιοχών, που περιβάλλονται από ελληνικά χωρικά ύδατα σε δύο ξεχωριστά τμήματα της «Θάλασσας των Νησιών»».

Υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με τον χάρτη που υπέβαλε η Δημοκρατία της Τουρκίας στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (IHO) το 2010, η γραμμή οριοθέτησης διέρχεται από το πιο απόμακρο άκρο των νησιών, έτσι ώστε όλα τα νησιά να βρίσκονται εντός της ‘Θάλασσας των Νήσων’ σε αντίθεση με τη γραμμή που βασίζεται στην ελληνική θέση που διέρχεται στη μέση των νησιών».

Όπως υποστηρίζει ο Γιαϊτζί «σε αυτό το πλαίσιο, η θέση της Τουρκίας σχετικά με τον διαχωρισμό της ‘Θάλασσας των Νησιών’ από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοινώθηκε στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (IHO) στις 3 Δεκεμβρίου 2010, είναι ότι ‘η γραμμή θα πρέπει να χαράσσεται έτσι, ώστε να περνάει από το νότιο άκρο των νησιών Κύθηρα, ‘Μικρά Κύθηρα’, Κρήτη, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος, τα οποία βλέπουν τη Μεσόγειο θάλασσα και φτάνουν στο ακρωτήριο Akyar.

»Με αυτόν τον τρόπο, στόχευε, επίσης, να αποτρέψει την Ελλάδα από το να δημιουργήσει προβλήματα εφαρμόζοντας διαφορετική προσέγγιση για την πλευρά αυτών των νησιών που βλέπει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εάν αυτή η λανθασμένη προσέγγιση εφαρμοστεί στην πράξη, δηλαδή εάν τα χωρικά ύδατα είναι 6 μίλια στα βόρεια άκρα των σχετικών νησιών και 12 μίλια στα νότια άκρα που βλέπουν στη Μεσόγειο Θάλασσα, τα περάσματα είναι κλειστά. Αυτές οι συζητήσεις παρέχουν στην Ελλάδα πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δημοσκόπηση GPO: Τι λένε οι πολίτες για την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Αρνητικοί είναι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες στο ενδεχόμενο...

Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε πως άθελά του παραπλάνησε τη Βουλή

Ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τον φάκελο...

Στο Κίεβο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός – Στηρίζει Ζελένσκι αλλά χωρίς όπλα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα πραγματοποίησε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Live η συνέντευξη του πρωθυπουργού στους Πρωταγωνιστές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha...