Γερμανικές κορβέτες στο Ισραήλ

«Μάχη για την επιρροή στη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στη Welt της Κυριακής που αναφέρεται στην επικείμενη (11 Νοεμβρίου) παράδοση της πρώτης από τις συνολικά τέσσερις γερμανικές κορβέτες της ThyssenKrupp στο πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα με το Magen (ασπίδα στα εβραϊκά) το Ισραήλ θέλει να υπερασπιστεί το μερίδιό του στα διαφιλονικούμενα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου. «[…] Για μεγάλο διάστημα η χώρα ήταν εξαρτημένη κυρίως από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Αιγύπτου. Η ανακάλυψη δικών της αποθεμάτων προ δεκαετίας περίπου μετέτρεψε το Ισραήλ από εισαγωγέα σε εξαγωγέα, ενώ κατέστησε και τις θαλάσσιες υποδομές του στόχο επιθέσεων».

Σε αυτά τα συμφραζόμενα η Welt αναφέρεται και στον αγωγό EastMed ως το «πλέον φιλόδοξο και αμφιλεγόμενο» ενεργειακό πρότζεκτ, που θα επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Το μέλλον του αγωγού είναι ωστόσο άδηλο καθώς «αφενός αμφισβητείται η σχέση κόστους-χρησιμότητας, ενώ αφετέρου κλιμακώνεται η διαμάχη για τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως σημειώνει ωστόσο ο Σεθ Φράντσμαν, διευθυντής του Middle East Center for Reporting and Analysis, η Τουρκία δεν χρειάζεται καν τα αποθέματα της Μεσογείου διότι μπορεί να αξιοποιήσει τις πηγές της Μαύρης Θάλασσας. «Το ζητούμενο στη διαμάχη αυτή δεν είναι το αέριο, αλλά η κυριαρχία στη Μεσόγειο. Ο ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα διαπιστώνει σημαντική αύξηση των εξοπλισμών του πολεμικού ναυτικού των χωρών της περιοχής μετά την γεωπολιτική αποχώρηση των ΗΠΑ που ξεκίνησε ήδη επί Ομπάμα και δη σε παρόμοιο βαθμό με την εποχή προ του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι ΗΠΑ άφησαν ένα κενό στην Εγγύς Ανατολή, το οποίο προσπαθούν να καλύψουν Ρωσία και Τουρκία. Η Ελλάδα αμύνεται έναντι της νεο-οθωμανικής πολιτικής ισχύος του Ερντογάν. Το δε Ισραήλ συμπαρασύρεται από την ελληνοτουρκική σύγκρουση. […] Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό δεν είναι όμως καλά εξοπλισμένο. Η παράδοση της κορβέτας είναι λοιπόν θεμελιώδους σημασίας».

Κώστας Συμεωνίδης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Η γιορτήκαι ο θρήνος

Αγαπητή μου αναγνώστρια, πώς παρακολούθησες τα αποτελέσματα των εκλογών;...

«Τείχος» αποτροπής διαρροώνπρος το ΠαΣοΚ και τα δεξιά

Σε επίπεδο στρατηγικής εν όψει δεύτερης κάλπης, τα καθοριστικά...

Σταν Γκρίνμπεργκ: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο των πολιτικών αναλυτών

Κουτσούμπας: Με δυνατό ΚΚΕ καμιά αστική κυβέρνηση δεν...

Καναδάς: Περίπου 18.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω δασικής πυρκαγιάς

Χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε...

Ανταποκρίσεις

Le Monde22 Μαΐου 2023Ανταπόκριση από την Αθήνα, Μαρίνα Ραφενμπέργκ«Με...