Γερμανία : Τι είπε η Μέρκελ για την χαλάρωση των μέτρων

Υπέρ της προσεκτικής χαλάρωσης των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και της στενής παρακολούθησης των συνεπειών τους πριν γίνουν νέα βήματα, τάχθηκε η καγκελάριος Μέρκελ.

«Εξαρτάται από μας»

«Τώρα εξαρτάται από εμάς και από τα έξυπνα βήματα ανοίγματος που θα κάνουμε αν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία χωρίς ένα μεγάλο τρίτο κύμα ή αν θα είμαστε πολύ απρόσεκτοι και μετά θα έχουμε και πάλι αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δεύτερο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Εάν, για παράδειγμα, τα καταστήματα άνοιγαν ξανά, ο δείκτης συχνότητας των 35 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους το επταήμερο θα πρέπει να παραμείνει σταθερός για άλλες δύο εβδομάδες πριν εξετασθεί το επόμενο βήμα», πρόσθεσε και ανέφερε ως παραδείγματα (επόμενου βήματος) το άνοιγμα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των  επαγγελματικών λυκείων, των πανεπιστημίων, τις ιδιωτικές επαφές, τον πολιτισμό, τα ομαδικά αθλήματα καθώς επίσης τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Προσοχή στις μεταλλάξεις

«Λόγω των νέων μεταλλάξεων πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το σχεδιαζόμενο από τα  ομοσπονδιακά κρατίδια άνοιγμα σχολείων και παιδικών σταθμών είναι ήδη ένα τολμηρό βήμα. Αλλά βλέπω επίσης τη μεγάλη σημασία τους», τόνισε η Μέρκελ.

Για το ενδεχόμενο άνοιγμα των κομμωτηρίων την 1η Μαρτίου, είπε πως «αυτό σημαίνει περισσότερες επαφές που πρέπει να παρακολουθήσουμε».

Το μειωμένο ποσοστό συχνότητας νέων κρουσμάτων από 50 σε 35 ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες είναι «μια προσεκτική τιμή», εξήγησε η Μέρκελ.

Οι εμβολιασμοί

«Αν πάμε κάτω από αυτό, μπορούμε εξ αντιδιαστολής , να σκεφτούμε να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα ανοίγματος. Το επόμενο βήμα θα είναι τότε εφικτό εάν το προηγούμενο δεν οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων», ανέφερε ως μέτρο της στρατηγικής έναρξης του ανοίγματος.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η καγκελάριος είπε ότι «η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά σύντομα λόγω των συνεχώς αυξανόμενων όγκων παράδοσης. Στο τέλος Μαρτίου ή Απριλίου μάλλον θα έχουμε πρόβλημα με την άμεση χορήγηση των διαθέσιμων δόσεων (παρά με τις ποσότητες των διαθέσιμων δόσεων).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ο παπά – Γιάννης, ο Τσίπρας και ο Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος

Είναι ο παπά – Γιάννης (Βάθης), ο «κόκκινος» ιερωμένος...

Η νύχτα των Ιμίων – Πώς φτάσαμε στο κατώφλι του πολέμου

Εικοσιεπτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη νύχτα των Ιμίων,...

Ανδραβίδα: «Οι αεροπόροι εκπαιδεύονται σαν να είναι πόλεμος» – Φως στα αίτια της πτώσης του Φάντομ

Αδιάκοπες είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Φάντομ, Ευστάθιου...

Μήνυμα σε Αγκυρα από Ισραήλ: Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Το Ισραήλ υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική...