Γερμανία: Ποιος επωφελείται από το τέλος φυσικού αερίου;

Το πρόσθετο τέλος για το φυσικό αέριο, το οποίο θα επωμιστούν από 1ης Οκτωβρίου οι καταναλωτές στη Γερμανία  με στόχο την στήριξη κυρίως των ενεργειακών εταιρειών-εισαγωγέων φυσικού αερίου προκαλεί σύγχυση, τριβές, αλλά και νομικά προβλήματα πριν καλά-καλά αρχίσει να εφαρμόζεται.

Στο μεταξύ έντονη είναι η κριτική που ασκείται από μέλη της αντιπολίτευσης, κοινωνικούς φορείς και ενώσεις καταναλωτών για αδιαφανή -ακόμη τουλάχιστον- κριτήρια ως προς το ποιες ακριβώς εταιρείες ενέργειας δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα για να επωφεληθούν από την κρατική ενίσχυση μέσω του νέου τέλους.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ -στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα ζητήματα αυτά- δήλωσε πρόθυμος να επανεξετάσει τα κριτήρια χορήγησης του σημαντικού αυτού κρατικού βοηθήματος, κυρίως τους όρους εκείνους που προβλέπουν κίνδυνο χρεοκοπίας μιας εταιρείας για την υπαγωγή της σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης  από το «βαρύ χαράτσι» που θα κληθούν να πληρώσουν οι Γερμανοί καταναλωτές.

Επανεξέταση προς αποφυγή μιας άνισης κατανομής βαρών

Uniper

Η Uniper είναι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου που επωφελούνται – Βρέθηκε όμως σε κίνδυνο χρεοκοπίας

To θέμα τέθηκε και στην κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο με τον εκπρόσωπο του καγκελαρίου Στέφεν Χεμπεστράιτ να επιβεβαιώνει ότι και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θεωρεί «δικαιολογημένη» την επανεξέταση των όρων, βάσει των οποίων ενεργειακοί φορείς μπορούν να κάνουν χρήση της ενίσχυσης. Χαρακτήρισε μάλιστα τη νομική διαδικασία διακρίβωσης των πραγματικών δικαιούχων «δύσκολη», υποστηρίζοντας ωστόσο το νέο τέλος ως αναγκαίο μέτρο «για την επιδίωξη συγκεκριμένου σκοπού».

Σύμφωνα επίσης με την συμπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Σάσκια Έσκεν δεν είναι δυνατόν εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή «ζήτημα επιβίωσης» να υπαχθούν στο καθεστώς κρατικής στήριξης σε βάρος άλλων που όντως έχουν ανάγκη αλλά κυρίως σε βάρος των καταναλωτών που θα δουν σύντομα τους λογαριασμούς φυσικού αερίου να ανεβαίνουν στα ύψη.

Το ζητούμενο με άλλα λόγια είναι η νέα πρόσθετη επιβάρυνση προς τους καταναλωτές να μην οδηγήσει σε μια άνιση κατανομή των βαρών, με ενεργειακές εταιρείες που δεν χρήζουν βοήθειας να περνούν ουσιαστικά στην αντίπερα όχθη, τη δημιουργία υπερκερδών.

Συνταγματικό Δικαστήριο

Νομικοί χτυπούν το καμπανάκι της αρχής της αναλογικότητας – Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης

Εν αναμονή κύματος προσφυγών;

Στην όλη πολιτική και οικονομική συζήτηση πάντως για το νέο τέλος φυσικού αερίου, έρχονται πλέον να προστεθούν και οι εντάσεις νομικών βάσει του Γερμανικού Συντάγματος, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Έτσι νομικοί εκτιμούν ότι το νέο τέλος, που ουσιαστικά εκτινάσσει στα ύψη τους λογαριασμούς των καταναλωτών, ενδέχεται να τους επιβαρύνει δυσανάλογα σε σχέση με τα οφέλη που αποκομίζουν εταιρείες ενέργειας, κρίνοντας με βάση της αρχής της αναλογικότητας.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή DW

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...