Γερμανία – Παζλ για δυνατούς λύτες ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ανεξάρτητα του εάν ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς ή κάποιος συντηρητικός θα είναι ο επόμενος γερμανός καγκελάριος, το βέβαιο είναι ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό θα συμμετέχουν δύο μικρότερα κόμματα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους ως προς τα θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον της Γερμανίας.

Η εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εξαρτάται από τον κοινό τόπο που θα βρουν τελικά οι Πράσινοι υπό την Αναλένα Μπέρμποκ και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ και οι φιλικοί προς το επιχειρείν Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ.

«Ο Κρίστιαν Λίντνερ κι εγώ έχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία και εκείνος και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι άνδρες» αστειεύτηκε η Μπέρμποκ όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα πιθανά σημεία συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Όμως, τη στιγμή που οι προοδευτικοί περιβαλλοντιστές της Αναλένα Μπέρμποκ και οι φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από ό,τι απέχουν με τους σοσιαλδημοκράτες και τους συντηρητικούς, οι νεανικές τους βάσεις τους προσδίνουν κοινά στοιχεία, ειδικά στην κοινωνική και την εξωτερική πολιτική.

Κλιματική αλλαγή

Οι Πράσινοι θέλουν θα ήθελαν να μηδενίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εντός της επόμενης 20ετίας, μέσω μιας μαζικής εκστρατείας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2045, ενώ το FDP μέχρι το 2050.

Οι Πράσινοι επιδιώκουν επίσης την θέσπιση γενικού ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους, όπου σήμερα δεν ισχύουν. Το FDP μισεί αυτή την ιδέα και οι δύο άλλοι διαφωνούν για το αν τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης πρέπει να απαγορευτούν μεσοπρόθεσμα, καθώς και για την αύξηση της φορολογίας των αεροπορικών μετακινήσεων.

Πώς θα ισορροπήσουν οι λογαριασμοί;

Το FDP επιδιώκει μείωση των φόρων για όλους -κάτι που το ινστιτούτο IW εκτιμά ότι θα έχει κόστος 60 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% των ομοσπονδιακών εσόδων από την φορολογία.

Οι Πράσινοι θέλουν μείωση του ορίου για όσους φορολογούνται με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή του 45% και την εισαγωγή του συντελεστή του 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Θέλουν επίσης μεταρρύθμιση του φρένου χρέους για την προώθηση των δημοσίων επενδύσεων.

Το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU επιδιώκει προοδευτικές μειώσεις φόρου, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες του SPD θέλουν να βοηθήσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και να αυξήσουν την φορολογία για το πλουσιότερο 5%.

Και τι γίνεται με την Ευρώπη;

Όπως και οι συντηρητικοί, το FDP απορρίπτει την «ένωση χρέους» και θέλει να διασφαλίσει ότι ο κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση του πακέτου οικονομικής ανάκαμψης παραμένει μέτρο «μια κι έξω».

Οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής για την στήριξη των επενδύσεων στο περιβάλλον, την έρευνα, τις υποδομές και την εκπαίδευση.

Το SPD θεωρεί ότι το πακέτο της οικονομικής ανάκαμψης αποτελεί τη βάση για την οικοδόμηση νέας εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και έχει κάνει λόγο για βήματα προς την δημοσιονομική ένωση.

Και ο υπόλοιπος κόσμος;

Οι Πράσινοι και το FDP ανησυχούν περισσότερο για την Κίνα από ότι οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες, συμφωνώντας ότι για λόγους ασφάλειας οι κινεζικές εταιρείες δεν πρέπει να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G στην Γερμανία.

Οι Πράσινοι λένε ότι ο αγωγός Nord Stream 2, το πρόγραμμα που θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο, δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία.

Το FDP δεν έχει τόσο κατηγορηματική θέση, αλλά είναι περισσότερο επιφυλακτικό από το SPD.

Μειοψηφικές θέσεις

Σε ορισμένα θέματα, οι Πράσινοι αποτελούν μειοψηφία. Είναι το μόνο από τα τέσσερα κόμματα που είναι υποψήφια να συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό που αντιτίθεται στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Σε άλλα θέματα, είναι η σειρά του FDP να είναι μειοψηφία. Τα άλλα τρία κόμματα θα ήθελαν την αύξηση των κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ. Το FDP υποστηρίζει ότι αυτό δεν θέμα της κυβέρνησης.

Η συμμαχία κατά του fax

Τόσο οι Πράσινοι, όσο και το FDP είναι ένθερμοι υποστηρικτές των επενδύσεων για την βελτίωση των ψηφιακών υποδομών. Τα δύο κόμματα διαθέτουν μία ισχυρή νεανική βάση που είναι αγανακτισμένη από την εξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από το fax και το τηλέφωνο.

…και ζήσαν αυτοί καλά;

Οι Πράσινοι και το FDP τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της πώλησης κάνναβης, όπως και το SPD. Τάσσονται επίσης υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου στα 16 χρόνια.

Και τα τρία κόμματα είναι έτοιμα να επιτρέψουν την διπλή υπηκοότητα – κάτι που θα φέρει τεράστια αλλαγή για την τουρκική κοινότητα της Γερμανίας, της οποίας πολλά μέλη παραμένουν ξένοι υπήκοοι παρά το γεγονός ότι ζουν, εργάζονται και πληρώνουν φόρους επί δεκαετίες στην Γερμανία.

Οι Πράσινοι και το FDP θα επέτρεπαν στους δημοσίους υπαλλήλους να φορούν θρησκευτικές μαντήλες στην δουλειά. Το SPD και οι συντηρητικοί, όχι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Κατασκοπευτικό «θρίλερ» με το κινεζικό μπαλόνι στις ΗΠΑ

Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ...