Γερμανία: Νέος νόμος περί λοιμώξεων

Εν μέσω διαδηλώσεων η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την τροποποίηση της νομοθεσίας περί λοιμώξεων, ώστε να είναι πιο κατανοητή- αλλά και ανθεκτική σε ενδεχόμενη δικαστική προσφυγή- η νομική βάση για την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Για τη Süddeutsche Zeitung η νέα νομοθεσία «είναι μία πρόοδος. Ρυθμίζει με περισσότερες λεπτομέρειες τον ενδεχόμενο περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αναφέρει συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία και αμυντικά μέτρα, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας έως το κλείσιμο των εστιατορίων. Υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να αιτιολογήσουν τα έκτακτα μέτρα και να καθιερώσουν συγκεκριμένες προθεσμίες. Και καθιστά πιο δύσκολη την απαγόρευση των διαδηλώσεων».  

Θετική αποδοχή της νέας νομοθεσίας, αλλά και κριτική επί της διαδικασίας από την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου: «Δεν δείχνει ιδιαίτερη αυτοκυριαρχία όταν περνάει κανείς ειδικά μία τέτοια τροποποίηση της νομοθεσίας με διαδικασίες-εξπρές, σε ένα μάλλον προχωρημένο στάδιο της πανδημίας. Τελική ψηφοφορία στη Βουλή και στην Άνω Βουλή συν η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα σε μία ημέρα- αυτό δεν είναι καλό. Το Κοινοβούλιο, εντός του οποίου ακόμη και μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού διαμαρτύρονται για παραγκωνισμό του Κοινοβουλίου, είχε όλα τα περιθώρια, τους προηγούμενους μήνες, για να χαλιναγωγήσει την κυβέρνηση».

Γιάννης Παπαδημητρίου 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Βρετανία – 1 στα 3 βενζινάδικα ξέμεινε από καύσιμα

H BP ανακοίνωσε ότι ορισμένες κατηγορίες καυσίμων έχουν εξαντληθεί...

Τα ρεμπέτικα των Tiger Lillies στο Ηρώδειο την Τετάρτη

Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τη μουσική και πολύ...

LIVE – Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης ανάμεσα...