Γερμανία: Ενδοιασμοί για εμβολιασμό των παιδιών

Την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της BionTech/Pfizer για παιδιά από 12 ετών και άνω. Την απόφαση αυτή επικύρωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν. Παρ’ όλα αυτά, η ανεξάρτητη γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (STIKO) διστάζει να εκδώσει σύσταση για τον εμβολιασμό παιδιών μεταξύ 12 και 15 ετών με το παρασκεύασμα της Βiontech/Pfizer. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο πρόεδρος της STIKO Τόμας Μάρτενς, το εμβόλιο είναι μια ιατρική επέμβαση, στα παιδιά δεν δίνεται μια «καραμέλα με γλυκόριζα».

Σύμφωνα με τον κ. Μάρτενς, τα στοιχεία της έρευνας που κατέθεσε για την αδειοδότηση η παρασκευαστική εταιρεία δεν αρκούν. Ο αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι «πολύ μικρός για αξιόπιστα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.» Έπειτα, 14 από τα 1.100 εμβολιασμένα παιδιά της έρευνας παρουσίασαν σοβαρές αρνητικές αντιδράσεις. Ο καθηγητής Μάρτενς δεν απέκλεισε όμως η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού να συστήσει τη χρήση του εμβολίου της BionTech/Pfizer για παιδιά με ιατρικό ιστορικό.

Το εμβόλιο δεν είναι καραμέλα με γλυκόριζα, επισημαίνει ο Τόμας ΜάρτενςΤο εμβόλιο δεν είναι καραμέλα με γλυκόριζα, επισημαίνει ο Τόμας Μάρτενς

Διάσταση απόψεων

Ανεξάρτητα όμως από την εκτίμηση, στην οποία θα καταλήξει η επιτροπή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια έχουν ήδη αποφασίσει την έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών από 12 ετών και άνω από την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής επιτρέπεται ο εμβολιασμός έφηβων από 16 ετών και άνω. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε πως ως τα τέλη Αυγούστου θα διατεθούν οι αναγκαίες ποσότητες για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών.

Η STIKO είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, στο οποίο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, κατά κανόνα καθηγητές ιατρικής. Αν και η δραστηριότητά του συντονίζεται από το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, η επιτροπή είναι ανεξάρτητη. Σκοπός της STIKO είναι να εκδίδει συστάσεις για τη χρήση εμβολίων. Παρ’ ότι οι συστάσεις έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, σχεδόν πάντα υιοθετούνται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η γερμανική αδιαλλαξία και το αδιέξοδο- Γιατί η Ελλάδα είναι εκτός κάδρου

Σε ένα τελματωμένο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να συνεδριάσει το...

Ισραήλ – Νετανιάχου: Ο «δίκαιος πόλεμος» του Ισραήλ θα συνεχιστεί

Ο «δίκαιος πόλεμος» που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα...