Γερμανία: Αυξάνεται ο ακροδεξιός εξτρεμισμός

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια της Γερμανίας παραμένει η ακροδεξιά. Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει η  έκθεση για το 2020 της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) που παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεέχοφερ. Ο αριθμός των ακροδεξιών αυξήθηκε στους 33.300, το 40% από αυτούς θεωρείται ικανό να προβεί σε βίαιες πράξεις.

Η έκθεση της μυστικής υπηρεσίας που δραστηριοποιείται στο εσωτερικό της Γερμανίας εστιάζει την προσοχή της στη συμμετοχή ακροδεξιών στις διαδηλώσεις πολιτών που στρέφονταν κατά των μέτρων προστασίας που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Σε πολλές περιπτώσεις είχαν καταφέρει να δώσουν στις διαδηλώσεις το στίγμα τους. «Ιδιαίτερα ανησυχητικό» ήταν, σύμφωνα με τον κ. Ζεεχόφερ, το ό,τι οι διαδηλωτές δεν αποστασιοποιούνταν από τους ακροδεξιούς.

«Νέα Δεξιά» και αντισημιτισμός

Τόμας Χάλντεβανγκ, Χορστ Ζεεχόφερ, έκθεση Προστασία του Συντάγματος, 2020Τ. Χάλντεβανγκ, Χ. Ζεεχόφερ στη παρουσίαση της έκθεσης

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται και τα περίπου 20.000 άτομα που ανήκουν στα κινήματα «Πολίτες του Ράιχ» και «Αυτοδιοικούμενοι». Πρόκειται για ανθρώπους που δεν αναγνωρίζουν τους κρατικούς θεσμούς. 2.000 από αυτούς θεωρούνται ικανοί για βίαιες πράξεις. Για πρώτη φορά σε ετήσια έκθεση της BfV γίνεται εκτενής αναφορά στη «Νέα Δεξιά», ένα ρεύμα συντηρητικών και ακροδεξιών ιδεολόγων που επιδιώκουν να διαδώσουν ακροδεξιές θέσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για «πνευματικούς εμπρηστές» της ακροδεξιάς βίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, Τόμας Χάλντεβανγκ στη συνέντευξη τύπου με τον Χορστ Ζεεχόφερ.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι ο αντισημιτισμός στη Γερμανία είναι εξίσου επικίνδυνος όπως η ακροδεξιά. Σύμφωνα με τον κ. Χάλτεβανγκ, οι  διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε όλη τη χώρα με αφορμή τους βομβαρδισμούς στο Ισραήλ και στη Γάζα όπως και οι επιθέσεις ενάντια σε συναγωγές έδειξαν ότι ο αντισημιτισμός ενώνει εξτρεμιστές διαφορετικών τάσεων. Πάντως, το 90% των αξιόποινων πράξεων με αντισημιτικά κίνητρα τις διέπραξαν ακροδεξιοί.

Αριστεριστές και ισλαμιστές

Αντιισραηλινή διαδήλωση το Μάρτιο στο ΒερολίνοΑντιισραηλινή διαδήλωση το Μάρτιο στο Βερολίνο

Τα άτομα που ανήκουν στο χώρο της ακροαριστεράς υπολογίζονται στις 34.300, από αυτά τα 9.400 θεωρούνται ικανά να προβούν σε βίαιες πράξεις. Σε σχέση με το 2019 αυτού του είδους τα αδικήματα αυξήθηκαν πέρυσι κατά σχεδόν 3% στα 6.630. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθείται στον ακροαριστερό χώρο το φαινόμενο της δημιουργίας μικρών ομάδων οι οποίες κόβουν κάθε επαφή με το πολιτικό τους περιβάλλον και δραστηριοποιούνται αυτόνομα. Ο κ. Ζεεχόφερ επεσήμανε τον κίνδυνο αυτές οι ομάδες να προβούν σε τρομοκρατικές πράξεις. Πρώτες ενδείξεις για μια τέτοια εξέλιξη είναι ορατές.

Αναφορικά με την ισλαμιστική τρομοκρατία ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή απειλή για τη Γερμανία. Ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε ισλαμιστικές οργανώσεις κυμαίνεται στις 28.750. Ανησυχία προκαλεί στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης στην Ευρώπη που καταβάλει η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αλλά και η επιστροφή ισλαμιστών μαχητών στη Γερμανία από εστίες πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Πλεύρης – Οι ΜΕΘ δεν θα είναι μόνο για ασθενείς με Covid

Η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει, υπογράμμισε απόψε ο υπουργός...

Λαμία – Άρης 0-1 – Νίκησε Λαμία και άγχος

Ο Άρης δεν ήταν καλός στη Λαμία. Δεν έθελξε...

Παναθηναϊκός – Ιωνικός 92-78 – Ο Παπαπέτρου τον πήρε από το… χεράκι

Για τρία δεκάλεπτα, ο Ιωνικός κέρδιζε τις εντυπώσεις με...