Γεραπετρίτης – Δεν είναι δανεικά οι φοροελαφρύνσεις – Παροδικές οι αυξήσεις στην ενέργεια

«Έχει παραχθεί νέος πλούτος στη χώρα, δεν είναι δανεικά οι ελαφρύνσεις προς τους Έλληνες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εξηγώντας ότι ο  «νέος πλούτος που παράγεται και αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης και εργασίας, δημιουργεί ένα επιπλέον μέρισμα το οποίο διανέμεται με ένα τρόπο όσο πιο δίκαιο και ισορροπημένο γίνεται».

Αύξηση εισοδημάτων λόγω μείωσης της φορολογίας

«Εξάλλου», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ότι «οι απώλειες ήταν κυρίως στα ιδιωτικά εισοδήματα, ενώ στους δημόσιους υπαλλήλους το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, όπως και σε όλες τις κατηγορίες πολιτών, έχει αυξηθεί σημαντικά».

«Η αύξηση των εισοδημάτων εξαιτίας της μείωσης όλων των φορολογικών συντελεστών, άμεσων και έμμεσων, της μείωσης στις ασφαλιστικές εισφορές, οδηγεί σε αύξηση πραγματικού εισοδήματος περίπου 350 ως 1.650 ευρώ ετησίως. Ενώ υπάρχουν και ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους συμπολίτες μας για παράδειγμα διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους. Εφόσον έχουμε θετικά αποτελέσματα -και όλες οι ενδείξεις κατατείνουν ότι θα έχουμε καλά οικονομικά αποτελέσματα- προφανώς θα υπάρξει επαναξιολόγηση για το πώς θα κατανεμηθεί αυτό το επιπλέον μέρισμα», πρόσθεσε.

Φορολογική επανάσταση ο μηδενισμός στις γονικές παροχές

Όσον αφορά το πρόγραμμα στέγης είπε πως είναι «ένα πρόγραμμα το οποίο σκεπτόμαστε, βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμη φάση, είναι όμως στις σκέψεις μας ένα εθνικό σχέδιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του και στοιχεία του δημογραφικού και την ενίσχυση της οικογένειας, των χαμηλότερων εισοδημάτων σε σχέση με τη στέγη».

«Ήδη το πρώτο βήμα έγινε, η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το μηδενισμό της φορολογίας στις γονικές παροχές», είπε, συμπληρώνοντας ότι «είναι μια φορολογική επανάσταση για τις οικογένειες και τούτο γιατί πλέον καταργεί το φόρο εν ζωή για να μεταβιβάσουν οι γονείς και οι παππούδες στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται πάρα πολύ το οικογενειακό κόστος, η φορολογική επιβάρυνση, αλλά από την άλλη δημιουργούνται και συνθήκες έτσι ώστε τα νέα παιδιά να μπορούν να χρησιμοποιούν περιουσίες, όχι μόνο ακίνητες αλλά και κινητές, έτσι ώστε να μη λιμνάζει η περιουσία των γονιών».

Παροδικές οι αυξήσεις στην ενέργεια

Αναφερθείς στις αυξήσεις στην ενέργεια, οκ. Γεραπετρίτης μίλησε για «συζήτηση με παγκόσμιο χαρακτήρα και τούτο γιατί έχουν διπλασιασθεί οι χονδρεμπορικές τιμές στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, γενικά υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στο κόστος της ενέργειας. Από εκεί και πέρα γίνεται μια συζήτηση για το αν το φαινόμενο είναι μόνιμο ή παροδικό. Η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Για το λόγο αυτό οι παραδοχές μας κινούνται προς τα εκεί».

Επεσήμανε μάλιστα ότι «μια πίεση τιμών είναι αναμενόμενη σε οικονομίες οι οποίες εμφανίζουν πολύ έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά».

«Όταν έχουμε αυξήσεις πραγματικών εισοδημάτων, όπως κατ’ εξοχήν συμβαίνει στην Ελλάδα όπου έχουμε σημαντική αύξηση λόγω των φοροελαφρύνσεων και των μειώσεων στις εισφορές και όλων των άλλων παρεμβάσεων που έχουν γίνει, μπορεί να υπάρξει πίεση στην αγορά για αύξηση τιμών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει, προκειμένου να μην υπάρξουν οι οποιεσδήποτε τάσεις στην αγορά να αυτονομηθεί προς την κατεύθυνση των μεγάλων ανατιμήσεων.

«Δεν είναι πάντοτε δυνατόν οι κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στην αγορά και να ρυθμίζουν τιμές», είπε, ενώ σημείωσε ότι με τις παρεμβάσεις της η κυβέρνηση διασφάλισε ότι οι αυξήσεις θα είναι μικρές, εάν υπάρξουν και «εάν χρειαστεί θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «με την παρέμβαση που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση η αύξηση της τιμής της χονδρικής δεν θα αποτυπωθεί με κανένα τρόπο σε κανένα τιμολόγιο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Το κάστινγκ της εβδομάδας: Θρασκιά, Μπατζελή, Χρονοπούλου και Σκέρτσος

1. Αλλαγές εν κινήσειΟ αρχηγός εμφανίστηκε περήφανος για τη...

Κυβέρνηση για Έβρο: Θα αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας στον Έβρο...

Ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι ξανά στις 12 Ιουνίου Στοκχόλμη – Άγκυρα

Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία θα συναντηθούν την εβδομάδα της...