Γεωργιάδης – Δεν αποκλείει αυστηρά πρωτόκολλα το χειμώνα – Προτεραιότητα στους εμβολιασμένους

«Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών γίνεται σε συνεργασία με τις επιτροπές βιοηθικής» δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο συμφέρον να εμβολιαστούν οι πολίτες, έχει όμως την υποχρέωση να εξασφαλίσει τις δόσεις των εμβολίων».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως δεν έχει γίνει συζήτηση για το ποια είναι τα πρωτόκολλα κυκλοφορίας που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο στην αγορά, αλλά σημείωσε την εκτίμησή του ότι ενδέχεται να είναι αυστηρά, «στα οποία, προφανώς, οι εμβολιασμένοι θα έχουν προτεραιότητα».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του»

Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του». Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι δυνατότητες της οικονομίας δεν είναι απεριόριστες.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως, όταν νόσησε από κοροναϊό, δεν μπήκε στο νοσοκομείο καθώς είχε εμβολιαστεί.

Αναφορικά με τα πρωτόκολλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Δεν έχει ακόμα γίνει συζήτηση για το πώς θα είναι τα πρωτόκολλα το χειμώνα. Θα σας πω τι φοβάμαι εγώ: σήμερα έχουμε περίπου 2.500 με 3.000 κρούσματα την ημέρα, έχουμε 3.000 κρούσματα με 45 βαθμούς θερμοκρασία, το χειμώνα όταν θα κάνει κρύο και θα κλεινόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, δεν θα έχεις 3.000 κρούσματα την ημέρα θα έχεις πολύ περισσότερα. Εκεί, με έναν αριθμό 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ανεμβολίαστων και με την ταχύτητα που διαδίδεται η μετάλλαξη Δέλτα, τότε υπάρχει πια ο κίνδυνος να δούμε καταστάσεις που δεν τις φανταζόμασταν, άρα είναι προφανές ότι θα βρεθεί η χώρα, η κοινωνία και η κυβέρνηση στην ανάγκη να θεσπίσει πολύ αυστηρά πρωτόκολλα κυκλοφορίας, στα οποία προφανώς οι εμβολιασμένοι θα έχουν προτεραιότητα».

Προσέθεσε, μάλιστα, αναφερόμενος στους εμβολιασμένους πολίτες, πως «θα έχουν προτεραιότητα, γιατί θα κινδυνεύουν λιγότερο, όχι από το να κολλήσουν πια, γιατί η μετάλλαξη Δέλτα κολλάει και τους εμβολιασμένους, αλλά από το να νοσήσουν βαριά. Πιστεύω ότι, κάποια στιγμή μες στο χειμώνα, θα δείτε ότι ξαφνικά όλοι αυτοί που σήμερα λένε δεν θέλουμε να κάνουμε το εμβόλιο από το φόβο τους και από τον τρόμο τους, θα τρέχουν να εμβολιαστούν, αλλά δυστυχώς τότε θα είναι αργά».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν δυνατότητες οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, απάντησε: «Εάν χρειαστεί, η κυβέρνηση, όπως μέχρι τώρα βρήκε λύσεις, θα βρει εις πάσαν περίπτωση, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν μόνο του και κανέναν αβοήθητο. Τα δημόσια οικονομικά μας αντέχουνε, οι αγορές μάς επιβραβεύουν με χαμηλά επιτόκια, ο τουρισμός μας ευτυχώς, παρά τη μετάλλαξη Δέλτα, μέχρι στιγμής πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Θα είμαστε εκεί να βοηθήσουμε, δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανεξάντλητοι οι πόροι».

«Αν δεν είχα εμβολιαστεί, θα ασθενούσα βαριά»

Με αφορμή τη νόσησή του από κοροναϊό, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πέρασαν 8 μέρες, 8 μέρες είχα κάθε μέρα λίγο πυρετό. Εγώ ασθένησα, ούτε κατάλαβα πώς, φαίνεται από την εργαστηριακή ανάλυση του στελέχους Δέλτα που κόλλησα, ότι το πήρα στην Σλοβενία. Γενικά πρόσεχα, φόραγα μάσκα πάντα, αλλά την πάνινη, η οποία δεν προστατεύει 100%. Έχω κάνει και τα δύο εμβόλια τον Ιανουάριο. Ξεκινάει πρώτη μέρα με πυρετό 38,3, πήρα αντιπυρετικά, ξύπνησα την άλλη μέρα το ίδιο, τρίτη μέρα το ίδιο. Την τέταρτη μέρα που είχα πυρετό, προληπτικά έκανα μια αξονική στους πνεύμονες για να δουν οι γιατροί μη τυχόν έχω πνευμονία, όταν βγήκα από τον αξονικό τομογράφο μου λέει ο γιατρός ‘έχετε την τυπική εικόνα του εμβολιασμένου νοσήσαντος. Έχετε μια βαριά λοίμωξη στο άνω αναπνευστικό, δηλαδή μύτη και λαιμό, αλλά έχετε τελείως καθαρούς πνεύμονες’».

«Όταν είδα ότι δεν είχα πρόβλημα στους πνεύμονες ηρέμησα, έκανε μετά άλλες τρεις-τέσσερις μέρες πυρετό, είχα μια πολύ μεγάλη εξάντληση λόγω του συνεχόμενου πυρετού, αλλά πέρασε και αυτό ήτανε. Επειδή ο covid είναι μια περίεργη ασθένεια, άλλοι άνθρωποι το περνάνε τελείως ασυμπτωματικά, άλλοι ασθενούν βαριά ή λιγότερο βαριά. Φαίνεται ότι ο δικός μου οργανισμός θα ήταν από αυτούς που θα ασθενούσε πολύ βαριά, αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο. Ευτυχώς είχα κάνει το εμβόλιο και για αυτό το λόγο προστάτευσα τη ζωή μου και την υγεία μου», προσέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Δεν έχουμε προσωπικό συμφέρον να επιβάλλουμε τους εμβολιασμούς»

Ερωτηθείς γιατί δεν επεκτείνει η κυβέρνηση την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Έχουμε πει από την αρχή ότι το πώς θα προχωρήσουμε και σε ποιες υποχρεωτικότητες, αυτό το κάνουμε μόνο σε συνεργασία με την επιτροπή βιοηθικής και την επιτροπή εμβολιασμών. Ο λόγος είναι απλός, εδώ έχουμε σύγκρουση δύο μεγάλων αρχών: η μία είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η άλλη είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος, δεν είναι εύκολο να πεις ότι καταργείς τελείως τη δεύτερη αρχή, χάριν της πρώτης, χωρίς κανένα δισταγμό. Το Σύνταγμα σίγουρα θα έδινε τη δυνατότητα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να προχωρήσουμε σε περισσότερους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και φαντάζομαι ότι μπορεί η κυβέρνηση σε κάποιο σημείο της διαδρομής να το αποφασίσει κιόλας, όμως, από την άλλη, δεν θέλω να δώσουμε την εντύπωση ότι εμείς έχουμε κάποιο προσωπικό συμφέρον να επιβάλλουμε τους εμβολιασμούς».

«Δείτε τι τραβάω σήμερα, ο κ. Πολάκης όταν ασθένησα, στην προσπάθειά του να μου πει περαστικά, μου είπε να πάρω ιβερμεκτίνη. Όταν άρχισα να γίνομαι καλύτερα είδα τι είναι η ιβερμεκτίνη. Δεν μπαίνω στο ότι είναι φάρμακο παρασιτοκτόνο για τα ζώα, αυτό το αφήνω, πράγματι κάποιοι γιατροί στον κόσμο πιθανόν και στην Ελλάδα το έχουν δώσει και για ασθενείς covid, γιατί κάποιοι έχουν πει ότι κάνει καλό. Οι επίσημοι φορείς του πλανήτη δηλαδή ο FDA, ο EMA, ο ΕΟΦ απαγορεύουν στους γιατρούς να συνταγογραφούν ιβερμεκτίνη για τον covid, παρά μόνο στα πλαίσια κλινικών δοκιμών. Ο κ. Πολάκης, γιατρός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, άρα άνθρωπος που ξέρει τους νόμους υποτίθεται και βγαίνει δημοσίως και λέει στους ασθενείς ‘πάρτε ιβερμεκτίνη’, ένα φάρμακο που απαγορεύεται από τις αρχές να το δίνεις για τον covid, είναι για τα παράσιτα των ζώων. Φαντάζεστε να έπαιρνα ιβερμεκτίνη από μόνος μου και να πάθαινα ζημιά! Και τι λέει σήμερα στην ανάρτησή του, ότι είστε υπέρ των εμβολίων γιατί θέλετε να τα κονομήσετε από τις εταιρείες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Μιλάμε για το άκρον άωτον της συνωμοσίας. Άρα, επειδή η συνωμοσία εμφιλοχωρεί και υπάρχει πολύς κόσμος που την πιστεύει, καλό είναι να κινούμαστε προσεκτικά. Δεν έχουμε κανένα εμείς προσωπικό συμφέρον να εμβολιαστεί κανένας», επανέλαβε ο υπουργός και προσέθεσε:

«Υποχρέωση έχουμε να εξασφαλίσουμε τα εμβόλια, υποχρέωση έχουμε να φτιάξουμε αξιόπιστο σύστημα, ώστε να μπορεί κάποιος που θέλει, να εμβολιαστεί – το κάναμε. Υποχρέωση έχουμε να ενημερώσουμε, ενημερώσαμε αλλά από εκεί και πέρα αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τον εαυτό του και την υγεία του, δεν είναι το κράτος παιδονόμος, ούτε κηδεμόνας κανενός. Καθένας έχει και ένα στοιχείο ατομικής, ελεύθερης επιλογής. Θα προτιμούσα να υπήρχε μια καλόπιστη συνεννόηση και οι άνθρωποι, ακολουθώντας τις επιταγές της λογικής, να προστάτευαν την υγεία τους. Εγώ σας λέω για τον εαυτό μου, αν δεν είχα εμβολιαστεί, όλοι οι γιατροί που με εξέτασαν αυτές τις μέρες, μου είπαν ‘κ. υπουργέ θα είχατε μπει νοσοκομείο’. Εγώ τη γλίτωσα γιατί είχα εμβολιαστεί. Το παιδί μου το έβαλα και εμβολιάστηκε», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ξεχάστε την πολιτική, ξεχάστε αν με συμπαθείτε ή με αντιπαθείτε, ξεχάστε τα πάντα και πηγαίνετε εμβολιαστείτε και μετά ξανα-τσακωνόμαστε με την ησυχία μας. Είναι επικίνδυνο πράγμα, εμένα με ταλαιπώρησε. Πέρασα ζόρικα», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...