Γαλλία: Βιαίες συγκρούσεις για το αρδευτικό νερό

Με τραυματίες και διακομιδές σε νοσοκομεία τόσο διαδηλωτών όσο και αστυνομικών εξελίσσεται η βίαιη σύγκρουση στα Νότια της Γαλλίας.

Στον πόλεμο για τις συντάξεις προστέθηκε από χθες και ο πόλεμος για το νερό, αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle

Στην απαγορευμένη κινητοποίησh κάλεσε η συμμαχία Bassines non merci, το περιβαλλοντικό κίνημα Soulèvements de la Terre και μια αριστερή ένωση αγροτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που οι διαδηλωτές έδωσαν στη δημοσιότητα, τραυματίστηκαν έως και 200 άτομα, ένα εκ των οποίων κινδυνεύει να πεθάνει. Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Γύρω στους 6.000 διαμαρτυρόμενοι, κυρίως νέοι, με οικολογικές πεποιθήσεις αλλά και άγριες διαθέσεις, Γάλλοι και ξένοι, καλά εξοπλισμένοι για τη μάχη βρέθηκαν στην κοινότητα Sainte Soline, από τη μια, και από την άλλη 3.200 αστυνομικοί με δακρυγόνα και βόμβες κρότου λάμψης.

Όπως μ εταδίδει η DW, πεδίο της μάχη δεν ήταν οι δρόμοι των πόλεων αλλά τα χωράφια της Sainte Soline, στη νοτιοδυτική Γαλλία, γύρω από μια μεγάλη οπή που προορίζεται να γίνει μια μεγάλη δεξαμενή νερού για αρδευτικούς σκοπούς.

REUTERS/Yves Herman

Και η δεξαμενή αυτή δεν είναι η  μοναδική. Σαρανταένα  τέτοιες δεξαμενές διαστάσεων από 8 έως 18 εκτάρια γης προβλέπονται στα σχέδια των κατασκευαστών.

Οι εμπνευστές αυτών των ρεζερβουάρ νερού υποστηρίζουν ότι είναι «πολύτιμες για τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα τη θερινή περίδο, που επικρατεί ξηρασία» εξηγούν οι εμπνευστές αυτών των σχεδίων που υποστηρίζονται οικονομικά από την κυβέρνηση.

France March 25, 2023. REUTERS/Yves Herman

Greenpeace: Ο πόλεμος για το νερό σίγουρα θα συνεχιστεί

«Ποιο το πρόβλημα επομένως; το ερώτημα που θέλει η Greenpeace και εξηγεί: «Δεν πρόκειται για δεξαμενές που συγκεντρώνουν μόνο το νερό της βροχής. Θα αντλούν νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και από τα ποτάμια, όπου το τρεχούμενο νερό θα κατευθύνεται προς αυτές τις δεξαμενές. Για να εξυπηρετεί ποιους αγρότες ακριβώς; Όχι τόσο τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά εκείνους με καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως το καλαμπόκι, «τους μεγάλο-καλλιεργητές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αγροτοβιομηχανικών παραγόντων σε βάρος των τοπικών αγροτικών λύσεων. Ο πόλεμος για το νερό σίγουρα θα συνεχιστεί»

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τα αγκάθια για την αυτοδυναμία

Κομισιόν: Επιστολή – κόλαφος στην Ελλάδα για το...

Κυριαρχία του ενός κρίση του δικομματισμού

Κομισιόν: Επιστολή – κόλαφος στην Ελλάδα για το...

«Δεν μπορούμε να ανακατευόμαστε με την πολιτική»

Κομισιόν: Επιστολή – κόλαφος στην Ελλάδα για το...

Το φάσμα της πατριδοκαπηλίας

Μετά την επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κύρια δύναμη»

Κομισιόν: Επιστολή – κόλαφος στην Ελλάδα για το...