Γαλλία – Πράσινη ανάπτυξη με πυρηνικούς αντιδραστήρες θέλει ο Μακρόν

Η Γαλλία βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική εκστρατεία. Το κόμματα αναζητούν υποψήφιους, ορισμένα έχουν ήδη ανακοινώσει ονόματα.

Ο πρόεδρος Μακρόν δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του.  Αλλά όλοι θεωρούν βέβαιο ότι του χρόνου θα διεκδικήσει άλλη μια πενταετία. Αυτό φαίνεται και από τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Πρόσφατα, ενώπιον φοιτητών και ερευνητών που προσκάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ξεδίπλωσε το όραμά του για το πού θα πρέπει να βρίσκεται η Γαλλία σε 8 χρόνια και πώς θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Σε αυτήν την πορεία επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη αποτελούν μονόδρομο, όπως είπε.

Πισωγύρισμα στην πυρηνική ενέργεια

«Κανείς σήμερα δεν μπορεί αρνηθεί ότι εκείνο που ο κόσμος μας χρειάζεται είναι λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι η προστασία της βιοποικιλότητας» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Πρέπει να επιτύχουμε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, με τον οποίο πρέπει να καταπιαστούμε. Με μια σειρά από επαναστάσεις». Βέβαια, αυτό που εξαγγέλλει ο ίδιος ως επανάσταση είναι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.

Στόχος που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την περιβαλλοντική πολιτική της εκκολαπτόμενης νέας γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά και της ΕΕ. «Στην παραγωγή ενέργειας έχουμε μια ευκαιρία και ένα μοντέλο ιστορικής σημασίας» είπε ο Μακρόν. «Διότι διαθέτουμε από καιρό πυρηνικά εργοστάσια. Οι 200.000 απασχολούμενοι σε αυτά είναι μια ευκαιρία. Μέσω αυτών είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με τις μικρότερες παραγόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Αυτό οφείλεται στους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες ηλικίας άνω των 40 χρόνων που διαθέτει η Γαλλία, χάρη στους οποίους το αποτύπωμα σε άνθρακα είναι μεν χαμηλό αλλά παραμένει άλυτο το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων. Το 78% του ηλεκτρικού στη Γαλλία καλύπτεται από πυρηνική ενέργεια.

Και οι Πράσινοι κάνουν προεκλογική εκστρατεία

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Μακρόν είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το 2035 θα μειώσει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικού από πυρηνική ενέργεια. Βέβαια τώρα οι τιμές ενέργειας αυξάνονται, η κλιματική αλλαγή προχωρά πιο γρήγορα από τους υπολογισμούς του Μακρόν και o Γάλλος πρόεδρος διεκδικεί προσεχώς άλλη μια πενταετία.  «Όσα λέγονται, ακούγονται σαν να ήρθαν από το 1970, από το στόμα του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν», διαμαρτύρεται ο Γιανίκ Ζαντό, υποψήφιος πρόεδρος από τους Γάλλους Πράσινους. «Έχουμε ένα φάντασμα ηλεκτρικής ενέργειας, φθηνής και εν αφθονία, που επιβαρύνει το περιβάλλον μας. Ωστόσο, η πραγματικότητα σήμερα είναι άλλη».

Παρά τις επικρίσεις οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που ανέλθουν στην εξουσία, η χώρα δεν θα καταργήσει αμέσως την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια που χρειάστηκε μια εικοσαετία για να λειτουργήσουν, αλλά ότι θα χρειαστούν άλλα 20 χρονια μέχρις ότου τεθούν εκτός λειτουργίας. Φαίνεται λοιπόν ότι και οι Γάλλοι Πράσινοι βρίσκονται σε προεκλογική φάση και δεν μπορούν να αγνοήσουν την κοινή γνώμη.  Διότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 59% των Γάλλων υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια.

Ζαμπίνε Βακς/SR

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΠαΣοΚ: Από την Καϊλή σε κλίμα ανάτασης – Το παρασκήνιο της ΚΕ και η επόμενη μέρα

Η προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ πραγματοποιήθηκε...

Αστυνομικοί: Παρέμβαση εισαγγελέα για τους «διαλόγους της ντροπής»

Την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου...

Ελληνοτουρκικά: Η «μάχη» για τη μειονότητα της Θράκης

Την Κυριακή το τουρκικό ΥΠΕΞ, επιχείρησε να ρίξει για...

Eurostat: Οι νέοι στην Ελλάδα δεν φεύγουν από το πατρικό τους μέχρι τα 34

Απατηλό όνειρο αποτελεί για τους περισσότερους νέους (18-34) στην...

Ρωσία: Ο Λαβρόφ καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να δείξουν «υπευθυνότητα»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψε τους Ισραηλινούς...