Γαλλία – Μια Προεδρία με υψηλές φιλοδοξίες για την Ευρώπη

Τις τέσσερις υψηλές προτεραιότητες που θα αναδείξει τρέξει η γαλλική εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) περιέγραψε χθες ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ. Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας (εκκίνησε 1η Γενάρη και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου) η γαλλική πρεσβεία παρείχε ενημέρωση σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων για το πως θα κινηθεί η ΕΕ υπό την καθοδήγηση του Παρισιού.

Η υγειονομική κρίση, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια αποτελούν τους άξονες του οδικού χάρτη της γαλλικής προεδρίας η οποία θεωρείται φιλόδοξη καθώς αγγίζει θέματα «ταμπού» για την ενωσιακή κουλτούρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο τα ζητήματα της ισχύος και η προσπάθεια αλλαγής πτυχών της μεταναστευτικής πολιτικής όσο και η αναπροσαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, προς ανακούφιση των ευρωπαϊκών οικονομιών που επλήγησαν σφόδρα από την πανδημία της Covid – 19.

Μετανάστευση και σύνορα

Η γαλλική προεδρία επιθυμεί να τονίσει ότι η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κυριαρχία των Ευρωπαίων. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται η ανάγκη μεταρρύθμισης και κανονικής επαναλειτουργίας του χώρου Σένγκεν, ο οποίος μετά την τεράστια μεταναστευτική κρίση του 2015 δεν λειτουργεί ως πρέπει. Όσον αφορά στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο Παρίσι είναι κατανοητό ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ένα πλήρες νέο σύμφωνο εντός των μηνών που διαρκεί η προεδρία, ωστόσο θα επιχειρηθεί η επίλυση επιμέρους ζητημάτων του μεγάλου αυτού θέματος.

Μεταξύ αυτών, ενδεχομένως να είναι και η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για εναρμόνιση των συνθηκών υποδοχής μεταναστών στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Ένα άλλο παράδειγμα στο οποίο θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος είναι ο συντονισμός των προϋποθέσεων παροχής ασύλου και καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Το «ανεπίκαιρο» Μάαστριχτ

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, όπου όπως υπογραμμίστηκε, πρέπει να γίνουν κολοσσιαίες επενδύσεις για να επιτευχθεί η ουδετερότητα άνθρακα στα κράτη – μέλη. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί τόσο μηχανισμός προσαρμογής άνθρακα στα σύνορα όσο και χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι απαραίτητη μια δεύτερη συζήτηση για την προσαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ. Μάλιστα, αναμένεται μια ειδική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα τον Μάρτιο, όπου θα τεθούν επί τάπητος η χρηματοδότηση και η προσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων.

Για το Παρίσι, οι κανόνες του Μάαστριχτ που υπογράφηκαν πριν 30 χρόνια μοιάζουν ξεπερασμένοι. Ως προς αυτό, υποστηρίζεται ότι τα δυσθεώρητα χρέη κάποιων κρατών – μελών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία αλλά και η Γαλλία, έχουν καταργήσει de facto το «ευρωπαϊκό όριο» για δημόσιο χρέος ως 60% του ΑΕΠ.

Η επιστροφή της ισχύος στην Ευρώπη

Ορόσημο για την γαλλική προεδρία αποτελεί η ασφάλεια, καθώς η Γαλλία πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν διεθνώς. Αυτό σημαίνει ότι για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια και να γίνει σεβαστή η κυριαρχία, πρέπει η ΕΕ να έχει τα κατάλληλα μέσα. Το Παρίσι επιχειρεί να δει με μια ευρύτερη γεωπολιτική «ματιά». Έτσι, τα τεκταινόμενα τόσο στην ευρωπαϊκή γειτονιά (Ανατολική Μεσόγειος, Σαχέλ, Μέση Ανατολή) όσο και ευρύτερα (Ουκρανικό, Ανατολική Ασία) είναι αξιοσημείωτα και ενδεικτικά του ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ΕΕ είναι η συγκέντρωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στον τομέα της άμυνας και η συμπληρωματική λειτουργία τους προς το ΝΑΤΟ.

Σχέσεις με τρίτες χώρες

Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, γαλλικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν την ανάγκη ύπαρξης διαλόγου. Αναφορικά, ωστόσο με την δεύτερη, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι με τις δεδομένες θέσεις της Άγκυρας αυτή τη στιγμή ο οποιοσδήποτε διάλογος είναι δύσκολος. Η συνολική συζήτηση μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας θα πρέπει περιλαμβάνει την εφαρμογή και ίσως την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης για το μεταναστευτικό (2016.) Εντούτοις, η συζήτηση αυτή αργεί ακόμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή της ΝΔ στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική

«Εμμονή στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της ΝΔ αποκαλύπτει το...

Μενέντεζ: Στις τις 6 Μαΐου ορίστηκε η δίκη του γερουσιαστή

Η ποινική δίκη του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ορίστηκε...

Στον «αέρα» η παραμονή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τόνισε στο περιθώριο της media day...