Γ. Παπανδρέου για 3η Σεπτεμβρίου και ΠΑΣΟΚ – Η Προοδευτική Παράταξη επλήγη, αλλά έχει προοπτική

Ένα μήνυμα ελπίδας για την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, αλλά και μηνύματα με πολλούς – εσωκομματικούς και μη – αποδέκτες έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την 47η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974.

Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του κόμματος τόνισε πως η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 «αποτέλεσε την αφετηρία μιας πορείας, που είχε ως αποτέλεσμα την πιο μακρά δημοκρατική, ειρηνική και δημιουργική περίοδο στην ιστορία της χώρας. Μια περίοδο, που οδήγησε τη χώρα μεταξύ των 25 πιο προοδευμένων κρατών του κόσμου, στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και του ευρώ και με την προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού ισχυρή, μετά από την απόφαση για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ».

Και παράλληλα, προσέθεσε, μια περίοδο που, με την στρατηγική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, «είχε επιτευχθεί μια μακρά περίοδος ηρεμίας στο Αιγαίο».

«Καθοριστική και κρίσιμη παράμετρος αυτής της περιόδου, το γεγονός ότι, μια παράταξη με μεγάλη αίσθηση ευθύνης έναντι της χώρας και του λαού, η Προοδευτική Παράταξη με εκφραστή το ΠΑΣΟΚ, εργάστηκε σκληρά και αποτελεσματικά και εμπέδωσε την Εθνική Συμφιλίωση, καθώς ακόμη και μετά την Μεταπολίτευση. η πληγή του Εμφυλίου παρέμενε ανοιχτή», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Μεταξύ των άλλων, ο γιος του ιδρυτή του κόμματος ανέφερε ότι, την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, «η χώρα και ο ελληνικός λαός, απαλλάχθηκαν από τις ασφυκτικές αγκάλες ξένων δυνάμεων και ανέκτησαν την κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια, που αρμόζει σε έναν λαό που έχει δώσει αγώνες και έχει κάνει μεγάλες θυσίες για την Ελευθερία του, ενώ οι λέξεις ‘ισότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη’, άρχισαν να λαμβάνουν περιεχόμενο, σε μια κοινωνία που οι γυναίκες βίωναν μια ασφυκτική ζωή, η κοινωνική ασφάλιση και η πρόσβαση στην υγεία ήταν είδος εν ανεπαρκεία και οι αδύνατοι, οι μη προνομιούχοι, οι πολλοί της κοινωνίας, έβλεπαν τη μοίρα τους να καθορίζεται από τους ‘εντός των τειχών’, τους λίγους και ισχυρούς».

«Τη μάχη αυτή, την έχασε η Προοδευτική Παράταξη»

Η έναρξη της δεύτερης χιλιετίας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, «παρά τη μεγάλη αλλαγή που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ και την ‘ένταξη’ του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, που η δεξιά άφηνε στο περιθώριο επί δεκαετίες, σήμανε την υποχώρηση».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Η αίσθηση ασυδοσίας, χαρακτηριστικό της συντηρητικής παράταξης, τροφοδοτήθηκε και από δανεικά χρήματα, που δεν αναλογούσαν στις δυνατότητες της χώρας. Αυτή η αντίληψη και η πρακτική, οδήγησε στην πιο μεγάλη μεταπολεμική κρίση, μετά την σκοτεινή παρένθεση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η χώρα και η ελληνική κοινωνία βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις των παθογενειών, που χαρακτηρίζουν το ελληνικό κράτος απο τη συγκρότησή του.

Το ΠΑΣΟΚ και πάλι έδωσε τη μάχη, προώθησε ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές απέναντι στην ασυδοσία του πελατειασμού και χτυπήθηκε από ισχυρά αθέμιτα συμφέροντα.

Στην κρίση αυτή, το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων, αφού για τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις πρυτάνευσε το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού συμφέροντος.

Ο πελατειασμός – το δίκιο του ισχυρού, για άλλη μια φορά ήταν ο νικητής απέναντι στην ισχύ του δικαίου.

Τη μάχη αυτή, την έχασε η Προοδευτική Παράταξη».

«Η παράταξη επλήγη και εκ των ένδον»

Μήνυμα και προς το εσωκομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι θύματα του πελατειασμού ήταν «η Ελλάδα και ο λαός της. Και μαζί, η Προοδευτική Παράταξη, η οποία επλήγη και εκ των ένδον».

Αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι ότι επικράτησαν τα κόμματα της συντήρησης «και μαζί, το πελατειακό πολιτικοοικονομικό σύστημα και ένα εξωθεσμικό σύστημα εξουσίας, με μοναδικό σκοπό τη νομή της».

Η μάχη αυτή, όμως, δεν έχει κριθεί ακόμη οριστικά, προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Η Προοδευτική Παράταξη έχει μέλλον και προοπτική»

Η προσφορά της Προοδευτικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ στον τόπο, είναι μεγάλη, επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, αναφέροντας πως το έργο που επιτελέστηκε είναι «τεράστιο», ωστόσο, «η Προοδευτική Παράταξη έχει μέλλον και προοπτική», με τη διαρκή, προοδευτική και συμμετοχική αλλαγή, να είναι «η εθνική αποστολή της».

Για αυτό τον στόχο, κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου, «που θα ξαναφέρει την αξιοπρέπεια, την ελπίδα και την προοπτική στον τόπο, οφείλουμε όλοι οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Το μπορούμε, αν επιδείξουμε αποφασιστικότητα και βούληση. Ξέρουμε να το κάνουμε, αν επικεντρωθούμε απερίσπαστοι στο στρατηγικό στόχο, για τον οποίο και μόνο έχουμε λόγο ύπαρξης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 20 ατάκες του Κασσελάκη που εντυπωσίασαν

Ήταν η πιο επιθετική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο...

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Live: Ολες οι εξελίξεις

Γεμάτο είναι σήμερα το γήπεδο του Ταε κβο ντο...

Ουκρανία: Λέξεις που σημάδεψαν τον δεύτερο χρόνο του πολέμου

Από την πόλη Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, που περιήλθε...

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – LIVE η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Αυτήν την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται...

SAG: Μεγάλος νικητής το «Oppenheimer» με τρία βραβεία

Η ταινία «Oppenheimer» κέρδισε την κορυφαία διάκριση στην 30ή...