Φυσικό αέριο: Νέα εκτίναξη της τιμής – Πού έφτασε

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται περαιτέρω, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, καθώς η αγορά προσδοκά έναν δύσκολο χειμώνα χωρίς ρωσικές προμήθειες.

Τα συμβόλαια αναφοράς TTF αυξήθηκαν κατά 6,2% στα 316,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάσσονται επίσης κατά 6,4%.

Διαβάστε επίσης: Στο χείλος ενεργειακής καταστροφής η Ευρώπη: Ο κίνδυνος δελτίου… και η Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει μηδενίσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream ενώ οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου υποδηλώνουν ότι η αγορά δεν αναμένει να ξαναρχίσουν οι ροές παρά το γεγονός ότι η Ρωσία λέει ότι θα επαναληφθούν στο τέλος του μήνα.

Πληρότητα στο 77,7% έναντι στόχου 80%

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom πρόκειται να κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1 για τρεις ημέρες, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης. Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για κίνηση που αυξάνει την πίεση στη γηραιά ήπειρο, η οποία προσπαθεί να γεμίσει τις δεξαμενές της εν όψει του χειμώνα.

Ήδη πάντως οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης έχουν γεμίσει κατά 77,7%, πλησιάζοντας τον στόχο της Κομισιόν για πληρότητα 80% την 1η Οκτωβρίου.

«Η ενεργειακή κατάσταση στην ΕΕ για το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη», αναφέρει η SEB σε σχετικό σημείωμα. «Δεν πλησιάζουμε καθόλου σε μια κατάσταση όπου τα πράγματα πρόκειται να ηρεμήσουν», αναφέρει από την πλευρά της η Nordic Bank.

Αναβολές

Μόλις χθες παρατηρήθηκε νέα αύξηση στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία, λόγω της είδησης για την καθυστερημένη επανεκκίνηση της λειτουργίας του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Freeport στις ΗΠΑ.

Η Freeport LNG ανέβαλε για τα τέλη Νοεμβρίου την προγραμματισμένη αρχικά για τον Οκτώβριο έναρξη λειτουργίας μιας μονάδας που μπορεί να εξάγει έως και 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως αλλά βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τον Ιούνιο μετά από πυρκαγιά. Η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο.

Πρόκειται για μία ακόμη αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη, που βασίζεται όλο και περισσότερο στο LNG προς αντικατάσταση των κατά 75% μικρότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου που λαμβάνει από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ιράκ: 100 νεκροί σε γάμο από πυρκαγιά στην αίθουσα δεξιώσεων

Με αίμα βάφτηκε μία γαμήλια τελετή στην κωμόπολη Καρακός,...

Φραγκίσκος: Η Μεσόγειος κοιτίδα πολιτισμού και όχι τάφος μεταναστών

Ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του να...