Φυσικό αέριο: Με καπέλο 90% πληρώνει η Ε.Ε. – Τι σημαίνει το πλαφόν

Με καπέλο ακόμη και 90% πλήρωσαν τη χρονιά που φεύγει το φυσικό αέριο οι Ευρωπαίοι πολίτες καθώς τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. επί εννέα μήνες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην εφαρμογή του μηχανισμού διόρθωσης τιμών, ή στο κατά κοινώς λεγόμενο πλαφόν.

Για 30 ημέρες μέσα στο 2022 η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών προθεσμιακών συμβολαίων ξέφυγε πάνω από τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα φτάνοντας μάλιστα στις 26 Αυγούστου πάνω και από τα 345 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αν υπήρχε το πλαφόν που συμφώνησαν οι 27 υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα είχαν γλυτώσει ένα «καπέλο» στις τιμές που φτάνει ακόμη και το 90%. Η διαφορά προκύπτει συγκρίνοντας τη διαστημική… τιμή των 345 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του Αυγούστου με το πλαφόν που συμφώνησαν οι 27 και ήταν στα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το γράφημα που κοινοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά τη λήξη του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας είναι αποκαλυπτικό:

Το πλαφόν

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Πότε θα επιβάλλεται

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Ποιοι διαφώνησαν

Στη διάρκεια του συμβουλίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι συγκρούσεις μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν κι εκείνων που διαφωνούσαν ήταν έντονες.

Πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανία στη διάρκεια της συνεδρίασης αναζητούσε διαρκώς προσκόμματα για να μπλοκάρει την απόφαση.

Ωστόσο, τελικά η Γερμανία υπερψήφισε την πρόταση.

Η Ολλανδία και η Αυστρία απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ η Ουγγαρία τάχθηκε κατά του μέτρου

Ο Σκρέκας

Μετά το πέρας του συμβουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Γαλλία: Βιαίες συγκρούσεις για το αρδευτικό νερό

Με τραυματίες και διακομιδές σε νοσοκομεία τόσο διαδηλωτών όσο...

Ο Ορλάντο Μπλουμ επισκέπτεται κέντρο για παιδιά στο Κίεβο

Ο Ορλάντο Μπλουμ, πρέσβης καλής θέλησης της UNICEF και...

Βερολίνο: Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου τιμά τον Βαγγέλη Μουρίκη

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου ετοιμάζεται να σηκώσει...