Φυσικό αέριο: Αλλαγές στο σχέδιο της Κομισιόν για 15% οριζόντια μείωση της κατανάλωσης

Μια αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου της Κομισιόν για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητούν αξιωματούχοι των κρατών του μπλοκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στόχος είναι τα κράτη – μέλη της Ένωσης να φτάσουν σε συμβιβασμό μέχρι την επόμενη εβδομάδα, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η αρχική πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια περικοπή της κατανάλωσης αερίου κατά 15%. Ο στόχος θα ήταν αρχικά εθελοντικός, αλλά θα καταστεί υποχρεωτικός εάν η Επιτροπή κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αντιδράσεις

Από την αρχή η πρόταση αντιμετώπισε επικρίσεις από διάφορες χώρες. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο ανοιχτά εχθρικών, ενώ διπλωμάτες λένε ότι η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες και η Πολωνία έχουν επίσης επιφυλάξεις σχετικά με την παροχή στην Επιτροπή της εξουσίας να διατάξει περικοπές.

Σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε πρόταση της Επιτροπής για να καταστήσουν τις περικοπές υποχρεωτικές, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Αλλαγές

Το αναθεωρημένο κείμενο προβλέπει μείωση της χρονικής περιόδου για την οποία θα εφαρμοστεί το εν λόγω σύστημα από δύο έτη σε ένα, ώστε να τονιστεί ο επείγων χαρακτήρας του μέτρου.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, ορισμένες χώρες διαμαρτύρονται ότι μια ενιαία μείωση κατά 15% θα προκαλούσε περισσότερες δυσκολίες από ό,τι απαιτείται στους οικιακούς καταναλωτές σε ορισμένα μέρη του μπλοκ, για να προστατευθούν οι «πεινασμένοι» βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές.

Οι απεσταλμένοι των κρατών –μελών θα συζητήσουν πιθανές περαιτέρω αναθεωρήσεις τη Δευτέρα, προτού οι υπουργοί ενέργειας συναντηθούν για μια έκτακτη σύνοδο με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Δεν είναι μόνο η τελειοποίηση. Πρέπει να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Τι λέει η Ισπανία

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera δήλωσε σε επιστολή της προς την Επιτροπή την Παρασκευή ότι η Ισπανία συμμερίζεται τον τελικό στόχο των προτάσεων του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν πιο αποτελεσματικά μέτρα από την ενιαία και υποχρεωτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

«Είναι σημαντικό η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την κατάσταση να μην εκληφθεί ως άδικη και οικονομικά επιζήμια για τους πολίτες και τη βιομηχανία μας», έγραψε, προσθέτοντας ότι η Ισπανία δεσμεύεται να συμμετάσχει εποικοδομητικά.

Η Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι η ανάγκη για περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου είναι σαφής και ότι ένα ενεργειακό ζήτημα θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε ευρύτερο οικονομικό πρόβλημα.

«Βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε εκπρόσωπος. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε έντονες αντιπαραθέσεις για κρίσιμα θέματα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μελόνι και Κόστα αύριο – Τι θα συζητήσουν

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή το...

TikTok: Καταθέτει στο Κογκρέσο ο CEO της εφαρμογής

Στην Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει η ακρόαση του Σου Τσέου,...

ΕΛΑΣ: Νέες τοποθετήσεις Υποστρατήγων και Ταξιάρχων

Σε νέες τοποθετήσεις Υποστρατήγων και Ταξιάρχων προχώρησε ο Αντιστράτηγος...

ΕΕ: Νοθευμένες οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται

Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται...

Φινλανδία: Στο τελικό στάδιο η ένταξη στο ΝΑΤΟ – Ο πρόεδρος υπέγραψε τον νόμο

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο υπέγραψε σήμερα κατά...