Φρένο από Λαγκάρντ στην υπεραισιοδοξία : Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια για την οικονομία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ κεντρικών τραπεζών, προανήγγειλε νέο πακέτο παρεμβάσεων στη δευτερογενή αγορά, το οποίο θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή όμως, προσπάθησε να «προσγειώσει» όσους αισιοδοξούν ότι η άφιξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού θα φέρει άμεσα και επανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ασταθής η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Συγκεκριμένα η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι ακόμα και με την άφιξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου, η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη κινδυνεύει να είναι «ασταθής», καθώς θα ακολουθεί τον ρυθμό ανάπτυξης των θεραπειών.

«Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με το εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικές, ίσως συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους διασποράς του ιού και περιοριστικών μέτρων μέχρι να επιτευχθεί μια ευρεία ανοσία.

»Συνεπώς η ανάκαμψη δεν θα είναι γραμμική αλλά μάλλον ασταθής, με παύσεις και επανεκκινήσεις, εξαρτημένη από την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το CNBC.

Η κ. Λαγκάρντ προσέθεσε πως η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί στις παρούσες συνθήκες.

«Λόγω της πανδημίας, βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικά ασυνήθιστης ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας (…) Πρόκειται για ύφεση στις υπηρεσίες και όχι σε διαρκή αγαθά».

Η εικόνα δεν θα βελτιωθεί εν μια νυκτί

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάας Νοτ ανέφερε στο CNBC: «Το ότι θα έχουμε εμβόλιο είναι ένα απολύτως καλό νέο, όμως η μετατροπή των καλών νέων σε απτά θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, θα απαιτήσουν χρόνο και δεν θα συμβούν μέσα σε μία νύχτα».

«Ο μαζικός εμβολιασμός θα απαιτήσει μια συγκεκριμένη διάρκεια χρόνου και αυτό σημαίνει ότι το 2021 θα έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα μέχρις ότου τα αποτελέσματα του εμβολιασμού εξαπλωθούν».

Τι αλλάζει τον Δεκέμβριο

Η Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω για τις τράπεζες το κόστος δανεισμού καθώς και ότι θα προσαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Στις εβδομάδες που ακολουθούν, θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες πάνω στις οποίες θα βασίσουμε την απόφασή μας για την επαναρρύθμιση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την επιτυχία των μέτρων του νέου lockdown στον περιορισμό του ιού αλλά και περισσότερης σαφήνειας στα δημοσιονομικά σχέδια και τις προοπτικές ανάπτυξης εμβολίων», δήλωσε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε:

«Tο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) αλλά και οι πράξεις παροχής ρευστότητας στις τράπεζες (TLTRO) έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά εργαλεία στο τρέχον περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν δυναμικά ώστε να ανταποκριθούν στον τρόπο που θα αναπτυχθεί η πανδημία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Αναβλήθηκαν τα αντίποινα του Ισραήλ;

Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να μαντέψουν το επόμενο βήμα του...

Επαγγλεματίες: Αμφισβήτηση τεκμαρτού εισοδήματος με «δήλωση πόθεν έσχες»

«Ακτινογραφία» της περιουσίας τους και των συνθηκών διαβίωσης απαιτεί...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ο Δημήτρης Παπανώτας, με...