Φρανκφούρτη – Θεσσαλονίκη – Ελληνο-γερμανικές συνεργασίες στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου

Με τη Γερμανία τιμώμενη χώρα και τη γερμανόφωνη λογοτεχνία στο επίκεντρο θα διεξαχθεί, ζωντανά, στους χώρους της Helexpo-ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη η εφετινή 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), στις 25-28 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (ΔΕΒΦ), το Goethe-Institut και το πρόγραμμα Litrix.de σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και την ευγενική υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας έχουν ετοιμάσει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Goethe-Institut στην Αθήνα, παρουσία του διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης Juergen Boos, του έλληνα υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του προέδρου του ΕΙΠ Νίκου Κούκη και στελεχών των Ινστιτούτων Goethe Αθήνας και Θεσσαλονίκης και της ΔΕΒΦ.

Από αριστερά: Sonja Bohnet, Σύμβουλος Τύπου και Πολιτισμού της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Juergen Boos, Διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, Beate Köhler, Διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Angela Kaya, Γενική Διευθύντρια του Goethe-Institut Athen και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναγνώσεις, πάνελ, εργαστήρια, εκθέσεις, αλλά και ένα διαδικτυακό πρόγραμμα με παρουσιάσεις ειδικών και θεματικές συλλογές βιβλίων. Παράλληλα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικά δρώμενα και θεματικοί περίπατοι.

«Ας μιλήσουμε» ζωντανά και ψηφιακά

Το πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας θα συνδυάζει τη φυσική παρουσία με το ψηφιακό περιβάλλον. Έτσι, οι συγγραφείς γερμανόφωνης λογοτεχνίας Margit Auer (Die Schule der magischen Tiere, Carlsen Verlag / Το σχολείο των μαγικών ζώων, εκδ. Μεταίχμιο), Julia Friedrichs (Working Class, Berlin Verlag), Andreas Kossert (Flucht, Siedler Verlag), Bijan Moini (Der Würfel, Atrium Verlag), Eva von Redecker (Revolution für das Leben, S. Fischer Verlag), Stefanie Sargnagel (Dicht, Rowohlt Verlag), Judith Schalansky (Verzeichnis einiger Verluste, Suhrkamp Verlag / ΚατάλογοςΑπολεσθέντων, εκδ. Αντίποδες) και Bettina Wilpert (Nichts, was uns passiert, Verbrecher Verlag), θα εμφανιστούν μαζί με Έλληνες συνομιλητές σε εκδηλώσεις τόσο στον χώρο της έκθεσης βιβλίου όσο και στην πόλη.

Παράλληλα με τα έργα μυθοπλασίας, τα δοκιμιακά βιβλία θα προσφέρουν υλικό προς συζήτηση γύρω από ιδιαίτερα σημαντικά θέματα στο πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας που έχει το μότο «Ας μιλήσουμε»: μετανάστευση και φυγή, εργασία και φτώχεια, νέες μορφές διαμαρτυρίας και πρωτοβουλίες πολιτών για έναν καλύτερο κόσμο.

Συλλογές βιβλίων και εργαστήρια

Η γερμανόφωνη λογοτεχνία θα παρουσιαστεί μέσα από τις συλλογές βιβλίων «Die Schönsten Deutschen Bücher» / «Τα ωραιότερα γερμανικά βιβλία», «Häuser, komplett aus Licht – Eine Auswahl aktueller deutscher Poesie» / «Σπίτια καμωμένα από φως – Μια επιλογή σύγχρονης γερμανικής ποίησης», «New Books in German» / «Νέα βιβλία στα γερμανικά», «Im Umkreis von Corona» / «Στην ακτίνα του κορωνοϊού», «Tolle Sachen machen! – Bücher und Ideen für drinnen und draußen» / «Πώς να κάνουμε καταπληκτικά πράγματα! – Βιβλία και ιδέες για μέσα και για έξω», αλλά και τις λογοτεχνικές μεταφράσεις από τα γερμανικά στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιχορήγησης μεταφράσεων του Goethe-Institut.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε εργαστήρια, ενώ οι εκθέσεις «Die schönsten deutschen und griechischen Bücher» / «Τα ωραιότερα γερμανικά και ελληνικά βιβλία», «Frau Architekt» / «Κυρία Αρχιτέκτων» και «Gespaltene Erinnerungen» / «Διχασμένες αναμνήσεις» ολοκληρώνουν με μια οπτική εμπειρία τη γερμανική συμμετοχή στην έκθεση βιβλίου.

Επαγγελματικές συναντήσεις

Η Deutsche Welle και οι εκδοτικοί οίκοι Arena, Beltz &Gelberg, Carlsen, Cbj / Penguin Random House, Ellermann Verlag, Oetinger, Finken Verlag, Fischer Kinder- und Jugendbuchverlag, Jungbrunnen, Kosmos Verlag, Hanser, Loewe, Migo Verlag, Penguin Junior, Penguin Random House, Ravensburger, Sauerländer, Schweizerbart Bornträger, Suhrkamp, Tessloff αλλά και πάνω από 25 ανεξάρτητοι εκδότες του Ιδρύματος Kurt Wolff θα παρουσιάσουν τους τίτλους τους στο κοινό γερμανικό περίπτερο.

Πριν ακόμη ανοίξει η Έκθεση Βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 18 Νοεμβρίου 2021 ένα ψηφιακό πρόγραμμα με ειδικούς που θα μιλήσουν για τα θέματα «New Business Models» και «Best Book Design». Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα, ειδικοί από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές απευθυνόμενοι σε εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς και σχεδιαστές βιβλίων από όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Όμικρον – Σβήνουν οι ελπίδες για ανοσία της αγέλης

Η παγκόσμια επέλαση της Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται ταχύτερα...

Τουρκία – Ισραήλ: Τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ μετά από 13 χρόνια

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Τουρκίας είχαν...

Ολυμπιακός: Ήττα στο Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι (84-69)

Ο Ολυμπιακός δεν βρήκε τρόπο να σταματήσει τον Κροάτη...