«Φωτιά» στο καλάθι του καταναλωτή – «Κόκκινο χτύπησαν» οι τιμές στα βασικά προϊόντα

Πανάκριβο γίνεται το καλάθι του καταναλωτή, με τις πληθωριστικές πιέσεις να οδηγούν σε μπαράζ ανατιμήσεων σε μια σειρά βασικών αγαθών, από τα νωπά λαχανικά και το κρέας, έως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί με προσοχή το κύμα ανατιμήσεων, όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών και δηλώνει έτοιμο να αντιδράσει, αν οι ανατιμήσεις ξεπεράσουν κάποια όρια.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, εκρηκτική είναι η κατάσταση στις τιμές στο μέτωπο της ενέργειας, στις μεταφορές αλλά και σε πολλά φρέσκα προϊόντα.

Η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι ήταν 17,5% υψηλότερη.

Σε μηνιαία βάση, το φυσικό αέριο εμφανίζει πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση (+12,8% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο) και ακολουθεί το ελαιόλαδο με αύξηση 11,8%.

Τα καύσιμα ανατιμήθηκαν κατά 18,1%, τα νωπά λαχανικά κατά 21,1%, το αρνί και το κατσίκι κατά 17,5%, το ελαιόλαδο κατά 18,4%, τα άλλα βρώσιμα έλαια κατά 15% και τα νωπά ψάρια κατά 7,9%.

Επιπλέον, στο 20,9% διαμορφώθηκαν οι ανατιμήσεις στις αερομεταφορές επιβατών και στο 9,5% οι ανατιμήσεις στα ξενοδοχεία.

Την ίδια στιγμή, υψηλές είναι οι ανατιμήσεις και σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς μέσα σε 30 ημέρες καταγράφηκε αισθητή άνοδος στα παρακάτω:

 • Φυσικό αέριο 12,8%.
 • Ελαιόλαδο 11,8%.
 • Αρνί και κατσίκι 7,3%.
 • Ψωμί 2,5%.
 • Φρούτα νωπά 2,2%.
 • Ψάρια νωπά 2,1%.

Οι καταναλωτές

Πάντως, οι καταναλωτές βλέπουν ήδη εκτίναξη των τιμών σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες, όπως η εστίαση. Για παράδειγμα, στον καφέ ήδη καταγράφονται αυξήσεις που ξεπερνούν το 15%. Ο καφές σε πακέτο, σε πολλά καταστήματα, έχει πάει από 1,5 ευρώ στο 1,7 ευρώ, ενώ αλλού από το 1,8 ευρώ τιμολογείται πλέον 1,9 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι φούρνοι κρατούν τις τιμές σταθερές, έχοντας ανεβάσει από 4%-10% άλλα προϊόντα ζύμης.

«Καμπανάκι» από το Γραφείο Προϋπολογισμού για ανατιμήσεις

Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, εκφράζοντας τη γνώμη του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή, έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου για τις ανατιμήσεις.

Το Γραφείο ανέφερε ότι ενδεχόμενη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα ασκήσει πιέσεις για αντισταθμιστικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο παρατεταμένος πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη απόσυρση των υφιστάμενων μέτρων επέκτασης νομισματικής πολιτικής και άρα σε άνοδο του κόστους δανεισμού, που θα επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό μεγέθυνσης, αλλά και τις τσέπες των πολιτών.

Οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου

Νέα στοιχεία για το πόσο παραπάνω θα μας κοστίσουν οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, καθώς και το πώς σχεδιάζει να «απαντήσει» σε αυτές η κυβέρνηση παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Η τιμή της κιλοβατώρας του τριμήνου που μόλις ξεκινάει (Οκτώβριος – Δεκέμβριος), πέρυσι, ήταν 0,04 ευρώ/κιλοβατώρα. Ωστόσο, σήμερα, φτάνει στα 0,10 ευρώ/κιλοβατώρα. Δηλαδή, μιλάμε για αύξηση της τάξεως του 150%.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόβλεψη για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με την εκτιμώμενη κατανάλωση είναι 1,8 εκατ./κιλοβατώρα, που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούμε με επιπλέον 108 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα οι αλλαγές:

Για ένα νοικοκυριό

Ο λογαριασμός του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στα 105 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για τον Ιανουάριο του 2022 αγγίζει τα 333 ευρώ το μήνα δηλαδή 217% αύξηση.

Για μια πολυκατοικία που έχει κοινό καυστήρα

Από 390 ευρώ που ήταν η επιβάρυνση τον Δεκέμβριο του 2020, το κόστος για το μήνα αυτό το 2021 προβλέπεται να φτάνει τα 1.170 ευρώ, δηλαδή 200% αύξηση.

Η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση αυτών των επιβαρύνσεων, λαμβάνει τα εξής μέτρα:

1. Επιπλέον ενισχύσεις έως τον Ιούνιο του 2022.

2. Διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης.

3. ΔΕΠΑ: Παράδοση αερίου με τιμή -15% σε ιδιώτες παρόχους (Η ΔΕΠΑ θα δίνει σε όλους τους παρόχους).

Στοιχεία-σοκ: Το 6,1% του πληθυσμού αντιμετώπισε σοβαρή ανεπάρκεια τροφής το 2020

Το 6,1% του πληθυσμού της χώρας αντιμετώπισε το 2020 μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, έναντι 8% το 2019.

Όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Ενώ ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Σύμφωνα, επίσης, με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την επάρκεια τροφής:

 • Το 13,2% του πληθυσμού ανησύχησε ότι δεν θα είχε αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του.
 • Το 12,8% δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με υγιεινή και θρεπτική τροφή.
 • Το 14,1% έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών.
 • Το 6,2% αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα.
 • Το 6,6% έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη.
 • Το 2,7% έμεινε χωρίς τροφή.
 • Το 3% του πληθυσμού πεινούσε, αλλά δεν έφαγε.
 • Το 2,2% πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή.

Παράλληλα:

 • Το 96,9% των νοικοκυριών έχει επάρκεια τροφής.
 • Το 0,7% των νοικοκυριών έχει χαμηλή επάρκεια τροφής.
 • Το 2,4% των νοικοκυριών έχει πολύ χαμηλή επάρκεια τροφής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...