Φωτιά – Ολοκληρώνονται οι αυτοψίες – Από βδομάδα οι αποζημιώσεις

Aύριο, Παρασκευή, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο ελέγχων και επανελέγχων των κτιρίων των πληγεισών περιοχών. Στις περιοχές θα υπάρχουν κλιμάκια μηχανικών για να διενεργήσουν ελέγχους σε κτήρια των οποίων οι ιδιοκτήτες δε μπόρεσαν να παρευρεθούν, ενώ όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Μεταφορών οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν άμεσα.

Η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους θα ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα, καθώς οι αυτοψίες ξεκίνησαν και προχωρούν άμεσα, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί», με τον κ. Παναγιώτη Στάθη και τον κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη.

Το μέγεθος της καταστροφής

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Καταλαβαίνουμε πόσο τραγικό είναι να καταστρέφονται ολόκληρες περιουσίες και το σπίτι κάποιου», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Αυτό που εμείς κάναμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ότι ξεκινήσαμε τη διαδικασία των αυτοψιών όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θα μου πείτε, είναι αρκετό; Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Γιατί χωρίς αυτοψίες ξέρετε δεν μπορούν να δοθούν χρήματα. Και ήδη όπως ενημερώθηκα σήμερα το πρωί έχουν γίνει αρκετές αιτήσεις».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ειδικότερα ότι πάνω από 2.000 αυτοψίες ολοκληρώθηκαν ταχύτατα και η πλατφόρμα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτή. Εξήγησε ότι η στεγαστική συνδρομή, που θα φτάνει τα 150.000 ευρώ, έχει μία διαδικασία, καθώς πρώτα πρέπει να γίνει έλεγχος από τους μηχανικούς.

«Τι κάνει η κυβέρνηση; Πρώτη φορά μετά τον ‘Ιανό’ έρχεται και λέει ότι εγώ σου δίνω, άμεσα και χωρίς μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, 20.000 ευρώ, για τα κόκκινα σπίτια, που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε λεπτομερώς στους ελέγχους στις δύο περιοχές, όπου υπήρξαν οι μεγαλύτερες ζημιές. Ειδικότερα, στην Αττική τα κόκκινα κτήρια είναι περίπου 220 και στην Εύβοια είναι περίπου 340. Τα κίτρινα κτήρια, δηλαδή αυτά τα οποία είναι προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, αλλά είναι επισκευάσιμα, στην Αττική είναι περίπου 270 και στην Εύβοια περίπου 230.

«Την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις», δήλωσε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι ενώ στο παρελθόν «ένας άνθρωπος, που είχε καεί το βίος του, έπρεπε να τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να πάρει τα χρήματα του», αυτή τη φορά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα γίνει κάτι πολύ απλό: Ένα ποσό – Μία πλατφόρμα – Μία εκταμίευση.

Τι έχουν δείξει οι αυτοψίες

Μέχρι σήμερα, Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021, έχουν διεξαχθεί 2.300 αυτοψίες από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

Συγκεκριμένα στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 828 αυτοψίες, εκ των οποίων 411 στον Δήμο Αχαρνών, 46 στον Δήμο Κηφισιάς, 334 στον Δήμο Ωρωπού και 37 στον Δήμο Διονύσου.

Αντίστοιχα, διενεργήθηκαν 583 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 149 στην Π.Ε. Ηλείας, 51 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 205 στην Π.Ε. Λακωνίας. Στην Π.Ε. Αρκαδίας έχουν γίνει 178 αυτοψίες.

Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 817 αυτοψίες, 621 στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και 196 στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Στον Δήμο Λοκρών, στην Π.Ε. Φθιώτιδας, έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

Στον Δήμο Δωρίδος, στην Π.Ε. Φωκίδος, έχουν διενεργηθεί 60 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

· 1.399 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 532 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 465 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 402 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

· 96 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 23 είναι κατάλληλοι για χρήση, 46 προσωρινά ακατάλληλοι και 27 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Ελέγχθηκαν 781 αποθήκες/στάβλοι κλπ, εκ των οποίων οι 62 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 327 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 392 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Τέλος, ελέγχθηκαν 24 δημόσια κτίρια ή/και ναοί, εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 13 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 6 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επανέλεγχοι σε 469 κτίρια, εκ των οποίων 376 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 93 κρίθηκαν επισκευάσιμα. Από αυτούς, στην Αττική έχουν γίνει 112 επανέλεγχοι, στη Φωκίδα 10 και στην Εύβοια 347.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300 με 8 τηλεφωνικές γραμμές από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 το Σαββατοκύριακο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νέα στρατηγική με αλλαγές στη βιτρίνα και…μάρκετινγκ

Θεσσαλονίκη – Ωραιόκαστρο: Συλλήψεις ανηλίκων μετά από συμπλοκή...

Η Ροδόπη, οι εκλογές, οι παρεμβάσεις στη μειονότητα και ο Ερντογάν

Σε ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε μετά τη συνέντευξη...

Άντζελα Γκερέκου: «Στον τουρισμό θα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το 2019»

Η πρόεδρος ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, το μέλος τουριστικής επιτροπής...

«Ας αφήσουμε τώρα την αυτοκριτική»

Θεσσαλονίκη – Ωραιόκαστρο: Συλλήψεις ανηλίκων μετά από συμπλοκή...

Ολοι οι μοναχοί του «προέδρου»

Τον Ιούλιο του 2019 ο Δημήτρης Νατσιός, ένας δάσκαλος...