«Φορολογήστε τον πλούτο»: Περισσότεροι από 180 ευρωβουλευτές στηρίζουν την εκστρατεία

Περισσότεροι από 130 ευρωβουλευτές υπέγραψαν  υπέρ της δημιουργίας φόρου στον πλούτο των πολύ πλουσίων σε διεθνή κλίμακα o οποίος να διατεθει  «στην οικολογική και κοινωνική μετάβαση», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε για τις πολυεθνικές, πρέπει τώρα να το κάνουμε για τις μεγάλες περιουσίες», γράφουν, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Le Monde, η Aurore Lalucq (ομάδα S&D στο ΕΚ, αριστερά) και ο οικονομολόγος Gabriel Zucman, μεταξύ των εμπνευστών. αυτής της εκστρατείας.

Οι συντάκτες του σχεδίου φορολόγησης του πλούτου αναφέρουν την ιδέα ενός φόρου 1,5% που ξεκινά από 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά λένε ότι το ακριβές επίπεδο του φόρου πρέπει να αποφασιστεί «συλλογικά και δημοκρατικά».

Η Aurore Lalucq και ο Gabriel Zucman καλούν τον ΟΟΣΑ και τον ΟΗΕ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή αυτού του φόρου και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει.

Δηλώνουν ότι το 2018, ο Έλον Μασκ, τότε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, «δεν πλήρωσε ούτε ένα σεντ σε ομοσπονδιακούς φόρους» και ότι στη Γαλλία «οι 370 πλουσιότερες οικογένειες φορολογούνται μόνο με 2 έως 3%».

Η αναφορά τους υπογράφηκε κυρίως από περιβαλλοντολόγους και αριστερούς ευρωβουλευτές, περίπου δέκα οικονομολόγους και διεθνείς ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Oxfam.

Για να υποστηρίξουν τις προτάσεις τους, οι Aurore Lalucq και Gabriel Zucman αναφέρουν το παράδειγμα του ελάχιστου φόρου 15% στα οφέλη των πολυεθνικών, στον οποίο έχουν ενταχθεί σχεδόν 140 χώρες «όταν όλοι επαναλάμβαναν ότι ήταν αδύνατο».

Πηγή: AFP

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...