Φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει με την παράταση στην υποβολή

Με δελτίο Τύπου την Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021  το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μικρή παράταση τις υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Η παράταση δόθηκε με τον τρόπο που έχει καθιερώσει πλέον η κυβέρνηση και όπως εξαγγέλλεται και αργότερα θα ακολουθήσει  νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, όταν ανοίξει η Βουλή, μιας και βρίσκετεαι σε διακοπές. Με τη διάταξη αυτή θα παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται, «η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου».

Ο φορολογούμενος για να «κερδίσει» την  παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Για να μην χαλάσουμε και την παράδοση, όλα τα παραπάνω γίνονται για τη διευκόλυνση του πολίτη. Αυτό προκύπτει από την δήλωση που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

«Η Κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, για να στηρίζει και να διευκολύνει τους πολίτες». Παράλληλα, τονίζεται ότι για το 70% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει πληρωμή φόρου. Ειδικότερα, για την πλειοψηφία των δηλώσεων αυτών ο φόρος που προκύπτει είναι μηδενικός, ενώ σημαντικός αριθμός φορολογουμένων λαμβάνει επιστροφή φόρου. Χρόνος υποβολής φορολογικής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2020.

Συνεπεία αυτής της εξαγγελίας  οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν τη φετινή φορολογική τους δήλωση έως:

  • στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου  να Καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ο χρόνος έκπτωσης 3% στην εφάπαξ εξόφληση

Το οικονομικό επιτελείο δεν επέκτεινε το μέτρο της έκπτωσης στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος του φορολογικού  έτους 2020. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να λάβουν την έκπτωση θα πρέπει να καταθέσουν την δήλωση τους έως  τις 27 Αυγούστου 2021 και να εξοφλήσουν την πρώτη και δεύτερη  δόση (Ιουλίου και Αυγούστου) έως την 31η Αυγούστου για να  λάβουν έκπτωση φόρου 3%.

 Προσοχή:

  1. Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα καταληκτική ημερομηνία είναι η 10η Σεπτεμβρίου 2021, όπως διευκρινίστηκε από τη διοίκηση.
  2. Τα μέλη εταιριών με απλογραφικά βιβλία, δηλαδή εταίροι Ο.Ε., Ε.Ε. , αστικών εταιριών κλπ., καταθέτουν φορολογική δήλωση έως 15 Σεπτεμβρίου και πληρώνουν την πρώτη δόση μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021. Τις υπόλοιπες 5 δόσεις τις εξοφλούν την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Περιμένουμε να ανοίξει η Βουλή των Ελλήνων για να νομοθετηθούν όλα αυτά και να δούμε αν υπάρχουν άλλες αλλαγές.

Διαμαρτυρίες λογιστών

Να σημειώσουμε ότι η νέα παράταση που δόθηκε δεν βρήκε ικανοποιημένους τους λογιστές – φοροτεχνικούς, που ζητούν, μέσα από τους συλλόγους τους και την ομοσπονδία, την παράταση των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Καταβολή των δόσεων εισοδήματος

Το δελτίο τύπου και η νέα ημερομηνία, έφερε και νέα διαφοροποίηση στην εξόφληση του φόρου.

Έτσι όσοι υπέβαλλαν δήλωση έως τις 27 Ιουλίου, έχουν πληρώσει ήδη την πρώτη δόση του φόρου και θα ακολουθήσουν άλλες επτά (7) που εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσοι καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση έως τις 28 Αυγούστου 2021, θα εξοφλήσουν έως τις 31 Αυγούστου 2021, δύο δόσεις μαζί.

Όσοι καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021, θα εξοφλήσουν έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2021, δύο δόσεις μαζί.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι αυτοί θα πληρώσουν τον μήνα Σεπτέμβριο τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Μία ακόμη διαφοροποίηση στην εξόφληση του φόρου έχουμε και με τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία, δηλαδή με τους εταίρους των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμών εταιριών, καθώς και των λοιπών προσωπικών και αστικών εταιριών.

Όσο αφορά τα νομικά πρόσωπα καταληκτική ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης είναι η 27η Αυγούστου 2021 και πληρώνουν την πρώτη και δεύτερη δόση μαζί. Τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν μείωση του φόρου αν εξοφλήσουν το ποσό του φόρου εφάπαξ.

 Ακόμη τα νομικά πρόσωπα που θα καταθέσουν φορολογική δήλωση έως την 10η Σεπτεμβρίου 2021

Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Πηγή ot.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη από την Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε σήμερα...

Γ. Βρούτσης: «Το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο»

Δεν πρόκειται για «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ αλλά για «προσωρινή...

Μπέος: Δεν ασχολούμαι με Κασσελάκηδες – Ποτέ δεν ζήτησα στήριξη ή χρίσμα

Ο Αχιλλέας Μπέος απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη, που ζήτησε...