Φορολογικές δηλώσεις: Στα 500 ευρώ ο μέσος φόρος των εκκαθαριστικών

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει δήλωση πάνω από 400.000 φορολογούμενοι, από το σύνολο των 6,3 εκατ. που θα πρέπει να υποβληθούν συνολικά, με την πλειοψηφία των εκκαθαριστικών που εκδίδονται να είναι πιστωτικά ή μηδενικά.

Άλλωστε, κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι που γνωρίζουν ότι πρόκειται να πάρουν επιστροφή φόρου είναι εκείνοι που σπεύδουν να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από τους πρώτους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, σε σύνολο 413.000 φορολογικών δηλώσεων, το 73% είτε έχει επιστροφή φόρου, είτε είναι μηδενικά. Συνολικά, εκδόθηκαν 544.758 εκκαθαριστικά, από τα οποία μόλις το 26,12% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει φόρο.

Ειδικότερα:

  • Για 142.303 εκκαθαριστικά, το 26,12%, είναι χρεωστικά και ο φόρος που προκύπτει ανέρχεται σε 72,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 508 ευρώ.
  • Για 81.077 εκκαθαριστικά, το 14,88%, θα υπάρχει συνολική επιστροφή 22 εκατ. που αντιστοιχεί σε 271 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Για 321.378 εκκαθαριστικά, το 58,99%, είναι μηδενικά.

Προθεσμία και πληρωμή φόρων

Η αρχική προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου, αν και αναμένεται να υπάρξει παράταση από το υπουργείο Οικονομικών.

Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση ξεκινά στις 29 Ιουλίου.

Τα ποσά μπορούν να εξοφληθούν με εφάπαξ καταβολή -έως τις 29 Ιουλίου- με έκπτωση 3%, αλλά και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στα τέλη Ιουλίου.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών, η οποία δίνει τη δυνατότητα πληρωμής σε έως 24 δόσεις οι οποίες όμως επιβαρύνονται με επιτόκιο που φτάνει στο 4,5% για πληρωμή σε έως 12 δόσεις και πάνω από το 6% για πληρωμή σε έως 24 δόσεις.

Τέλος, είναι δυνατή η πληρωμή του φόρου φυσικών προσώπων και μέσω πιστωτικής κάρτας. Σε αυτή την περίπτωση, ο φορολογούμενος με αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλευτεί την έκπτωση του 3% αν πληρώσει το σύνολο του ποσού μέχρι τις 29 Ιουλίου, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το ποσό στην τράπεζα σε 12 άτοκες δόσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νικήτας Κακλαμάνης: Πώς αντιλήφθηκε ότι έχει πρόβλημα στην καρδιά

Δύο στεντ τοποθετήθηκαν στον Νικήτα Κακλαμάνη που αντιμετωπίζει πρόβλημα...

Τσεχία: Αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ με «φόντο» Ουκρανία και ενεργειακή κρίση

Δύο πρώην πρυτάνεις αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη από...

«Βόμβα» στην Euroleague με Ντε Κολό!

«Μπαμ» από τη Βιλερμπάν με τον Νάντο Ντε Κολό!...

ΗΠΑ: Ελληνοαμερικανοί ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές καταδικάζουν την υποστήριξη Μπάιντεν στην πώληση F16 στην Τουρκία

Οι Ελληνοαμερικανοί ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Νικόλ Μαλλιωτάκη και Γκας Μπιλιράκης...