Φον ντερ Λάιεν: Ζητά «μαζική» παραγωγή ημιαγωγών στην ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επενδύσουν  για να «παράγουν μαζικά» ημιαγωγούς στη γηραιά ήπειρο προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση από την Ασία σε αυτό τον στρατηγικό τομέα, κυρίως για την ενεργειακή μετάβαση, κάλεσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Χρειαζόμαστε μαζική παραγωγή στην Ευρώπη», δήλωσε κατά την  έναρξη της κατασκευής ενός τεράστιου εργοστασίου ημιαγωγών στη Δρέσδη, στην ανατολική Γερμανία, μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς.

Με την επένδυση αυτή ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο γερμανικός όμιλος Infineon θα παράγει από το 2026 γκοφρέτες πυριτίου διαμέτρου 300 mm για ημιαγωγούς.

Εντάσσεται στον αγώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει την παραγωγή της σε αυτά τα απαραίτητα συστατικά για την ψηφιακή βιομηχανία και την οικολογική μετάβαση, όπου επί του παρόντος επικρατεί η Ασία.

Τα 27 κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο συμφωνήσαν συγκεκριμένα στα μέσα Απριλίου στον στόχο να φθάσουν το 20% της παγκόσμιας αγοράς το 2030, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με σήμερα.

«Όλοι βλέπουμε σε ποιο σημείο έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Για τον λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να ενισχύσει τις εφοδιαστικές της αλυσίδες», δήλωσε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό απαιτεί τη διεύρυνση του μεριδίου μας στην αγορά και της παραγωγικής μας ικανότητας», πρόσθεσε.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν — έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο ηλεκτρικών τσιπ μέσω του ομίλου TSMC – αυξάνουν τις ανησυχίες όσον αφορά τον εφοδιασμό, καθώς ο τομέας γνώρισε ελλείψεις τα τελευταία χρόνια λόγω της Covid-19 και μιας πολύ μεγάλης  ζήτησης.

Τα τσιπ αυτά είναι απαραίτητα για τη βιομηχανία, και συγκεκριμένα τις πράσινες τεχνολογίες (μπαταρίες, ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ) και την ψηφιακή τεχνολογία.

«Χρειαζόμαστε ημιαγωγούς, πολλούς ημιαγωγούς», δήλωσε ο καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς, αποκαλώντας την παραγωγή αυτή «πετρέλαιο του 21ου αιώνα» κατά τη διάρκεια των εγκαινίων σήμερα.

Η Γερμανία είναι ένα προπύργιο παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, ειδικά η περιοχή της Δρέσδης που αποκαλείται η «Σίλικον Σαξονία». Εκτός από  γερμανικούς ομίλους όπως οι Bosch και Infineon, ο αμερικανικός Intel έχει ένα πρότζεκτ υπερσύγχρονου εργοστασίου στο Μαγδεμβούργο, στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...