Φον ντερ Λάιεν σε Ρωσία: Μην επιλέξετε τον πόλεμο

Η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Χθες η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα, δήλωσε η ίδια. Από τη μία, οι αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και, από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. Επισήμανε ωστόσο ότι, η διπλωματία ακόμη μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Ο λαός της Ουκρανίας προσπαθεί γενναία να συνεχίσει τη ζωή του. Αλλά πολλοί από αυτούς κρατούν τσάντες έκτακτης ανάγκης στις πόρτες τους με βασικά ρούχα και σημαντικά έγγραφα, σε περίπτωση που πρέπει να φύγουν βιαστικά από το σπίτι. ‘Αλλοι έχουν αποθηκεύσει δοχεία τροφίμων, να προετοιμαστούν για το χειρότερο. Κάποιοι έχουν στήσει ακόμη και καταφύγια στα υπόγειά τους.

Δεν πρόκειται για ιστορίες της δεκαετίας του 1940. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2022», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

«Η Ουκρανία είναι κυρίαρχη χώρα»

Η ίδια σημείωσε ότι «η Ουκρανία είναι κυρίαρχη χώρα. Κάνει επιλογές για το δικό της μέλλον.

Αλλά αυτό δεν αρέσει στο Κρεμλίνο, και έτσι απειλεί με πόλεμο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ιδέα ότι το Κρεμλίνο πρέπει να αποφασίζει τι μπορούν ή δεν μπορούν να επιθυμούν και τόνισε ότι «η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα».

«Αυτή η κρίση αφορά την Ουκρανία – και όχι μόνο. Έχει να κάνει με το τι σημαίνει να είσαι κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για το δικαίωμα του καθενός να ζει χωρίς φόβο.

Ελπίζω πραγματικά ότι το Κρεμλίνο θα αποφασίσει να μην εξαπολύσει περαιτέρω βία στην Ευρώπη. Χθες, η Ρωσία σίγουρα έστελνε αντικρουόμενα μηνύματα. Αφενός, οι αρχές ανακοινώνουν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Από την άλλη, η Δούμα ψηφίζει υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμα τις τελευταίες της λέξεις. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ έγραψε 36 επιστολές στο κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, με μια σειρά από αιτήματα. Έλαβε δύο επιστολές σε αντάλλαγμα. Μία από τον Ζοζέπ Μπορέλ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τον Γενς Στόλτενμπεργκ για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Αλλη μια φορά, η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να μας διχάσει. Όμως η προσπάθειά τους απέτυχε», ανέφερε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διατλαντικοί εταίροι της είναι ενωμένοι σε αυτήν την κρίση. Η έκκλησή μας προς τη Ρωσία είναι ξεκάθαρη: Μην επιλέξετε τον πόλεμο.Ένας δρόμος συνεργασίας μεταξύ μας και της Ρωσίας είναι ακόμα δυνατός. Αλλά ας μείνουμε σε επαγρύπνηση. Παρά τα χθεσινά νέα, το ΝΑΤΟ δεν έχει δει ακόμη σημάδια μείωσης των ρωσικών στρατευμάτων. Και εάν το Κρεμλίνο επιλέξει τη βία κατά της Ουκρανίας,Η απάντησή μας θα είναι ισχυρή και ενωμένη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης συνεργάζονται στενά με όλα τα κράτη μέλη για να προετοιμάσουν ένα ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο πιθανών κυρώσεων.Και έχουμε εργαστεί σε στενό συντονισμό με τους φίλους μας στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά».

Ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρώπης

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «σε περίπτωση ρωσικής επιθετικότητας, η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι γρήγορη και σθεναρή. Δεν μιλάμε μόνο για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών για Ρώσους. Το στρατηγικό συμφέρον της Ρωσίας είναι να διαφοροποιήσει τη μονόπλευρη οικονομία της,και να κλείσει τα σημερινά της κενά. Αλλά για αυτό χρειάζονται τεχνολογίες στις οποίες έχουμε παγκόσμια ηγετική θέση, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για τα οποία η Ρωσία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εμάς».

Παράλληλα η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο ενεργειακό. «Είμαστε και εμείς έτοιμοι σε περίπτωση που η ρωσική ηγεσία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ως όπλο το ενεργειακό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνομιλίες με πολλές χώρες που είναι έτοιμες να αυξήσουν τις εξαγωγές τους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια διακοπής σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει μερικώς ή πλήρως τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο προς την ΕΕ. Και μπορώ να πω, ότι τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τώρα είμαστε ασφαλείς αυτό το χειμώνα» σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «αυτή είναι μια κρίση που έχει δημιουργήσει η Μόσχα. Δεν επιλέξαμε την αντιπαράθεση, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Τώρα έχουμε δύο επιλογές για το μέλλον. Στη μία, το Κρεμλίνο αποφασίζει να κάνει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος, κάτι που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω, μετά τις τραγωδίες του εικοστού αιώνα. Οι σχέσεις της Μόσχας μαζί μας θα πλήττονταν σοβαρά. Θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις, με τρομερές συνέπειες στη ρωσική οικονομία και την προοπτική του εκσυγχρονισμού. Αλλά ένα άλλο μέλλον είναι πιθανό. Ένα μέλλον στο οποίο η Ρωσία και η Ευρώπη θα συνεργάζονται για τα κοινά τους συμφέροντα. Ένα μέλλον όπου ελεύθερες χώρες συνεργάζονται ειρηνικά. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου».

«Είμαι βέβαιη ότι και ο ρωσικός λαός συμμερίζεται αυτή τη φιλοδοξία. Τώρα εναπόκειται στο Κρεμλίνο να αποφασίσει», σημείωσε.

Τέλος, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η Ευρώπη θα είναι ενωμένη στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης, στο πλευρό των λαών της Ευρώπης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Συνεδριάζει σήμερα 26/2 στις 10:00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο εθνικής...

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Ανοίγει σήμερα 26/2 η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους,...

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον

Μέλος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην...

Χατζηδάκης στο Eurogroup: Έξι προτάσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ

Έξι προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ...

Συρία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από έκρηξη νάρκης ενώ μάζευαν τρούφες

Τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή καθώς μάζευαν τρούφες...