Fitch Ratings: Ανάπτυξη 3,5% «βλέπει» για την Ελλάδα το 2022

Οι  χαμηλότερες αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών συνεπάγονται μικρότερη σε σχέση με αυτή που αναμενόταν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2022 της Ελλάδας, αν και το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται την ερχόμενη διετία, εκτίμησε η Fitch Ratings, σε έκθεση που υπογράφει ο Alex Muscatelli, Director Sovereigns.

ΑΕΠ

Αν και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και φέτος, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω ανάκαμψη του τουρισμού, αλλά και των ροών του Ταμείου Ανάκαμψης, ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3,5% το 2022 (από 4,1% προηγουμένως) και στο 3,2% το 2023, απόρροια των υψηλότερων τιμών, της χαμηλότερης εμπιστοσύνης και της ασθενέστερης ανάπτυξης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι έρευνες δείχνουν απότομη πτώση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί απότομα, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, αλλά και των βασικών επιπτώσεων από τον αποπληθωρισμό την άνοιξη του 2021.

Καθώς η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας και το 11% της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, η ΕΚΤ υπολογίζει ότι η ελληνική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,8% εάν η προσφορά φυσικού αερίου μειωνόταν κατά 10%, φέρνοντας μέτρα όπως δελτίο κατανάλωσης.

Έλλειμμα

Ο οίκος «βλέπει» επίσης  μικρότερη μείωση του ελλείμματος το 2022–2023, λόγω του υποτονικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των κυβερνητικών μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές στην Ενέργειας από 7,4% του ΑΕΠ του 2021, στο  4,8% του ΑΕΠ εφέτος και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2023.

Χρέος

Το δημόσιο χρέος από το 193,3% του ΑΕΠ το 20221 θα μειωθεί περίπου 182% έως το 2023 και θα παραμείνει αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και ορισμένοι παράγοντες στηρίζουν την βιωσιμότητά του.

Το απόθεμα ρευστότητας θα παραμείνει περίπου στο 15% του ΑΕΠ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αν έχουν αυξηθεί απότομα, στην ελεύθερη αγορά διαπραγματεύεται μόλις το 24% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, την ώρα που το προφίλ του χρέους (μέση διάρκεια 20,5 ετών με μέσο επιτόκιο 1,5%)  περιορίζουν  τον αντίκτυπο στο κόστος εξυπηρέτησης.

Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα βοηθά επίσης, ενώ και η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα μέσα από τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος  PEPP, ενώ αν μία σταθερή καθοδική πορεία στον λόγο δημόσιου χρέους/ΑΕΠ παράλληλα με την συνεχή βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μαρινάκης: Αμφισβητεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία ο κ. Κασσελάκης; Δεν ξεκινάμε καλά

Την αιχμηρή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη προκάλεσε...

Εκκρεμείς συντάξεις: Σε υψηλά επίπεδα οι επικουρικές, μειώθηκαν οι κύριες

Μειωμένες είναι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο τέλος του...

Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση σε τζαμί με 52 νεκρούς

Με αίμα βάφτηκε θρησκευτική συγκέντρωση για τα γενέθλια του...

Λογαριασμοί ρεύματος: Το ποσό της επιδότησης για τον Οκτώβριο

Και τον Οκτώβριο συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος...