Fed – Πράσινο φως για έναρξη του tapering μέσα στον μήνα

Μέσα στο μήνα θα ξεκινήσει το tapering, ανακοίνωσε η Federal Reserve κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της. Η απόφαση θεωρείτο αναμενόμενη από επενδυτές και αγορές.

Η αρμόδια OMC επεσήμανε πως η απόφαση αυτή ελήφθη υπό το φως της σημαντικής περαιτέρω προόδου που έχει διαγράψει η οικονομία σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει η Fed, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η διαδικασία επιβράδυνσης του ύψους 120 δισ. δολαρίων προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει «αργότερα μέσα στο μήνα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Η διαδικασία της απομείωσης θα κυμανθεί στα 15 δισ. δολάρια το μήνα, κάτι που σημαίνει πως το πρόγραμμα λογικά θα ολοκληρωθεί πριν το δεύτερο μισό του 2022.

Ωστόσο, στο ανακοινωθέν της η αρμόδια FOMC εξηγεί πως το συμβούλιο δεν πρόκειται απαραιτήτως να ακολουθήσει μια προδιαγεγραμμένη πορεία και θα κάνει αναπροσαρμογές, αν χρειαστεί, στην πορεία.

Συγκεκριμένα, εξηγεί πως, αν και πιθανότατα θα ακολουθήσουν ανάλογες περικοπές σε μηνιαία βάση, είναι προετοιμασμένη να «αναπροσαρμόσει το ρυθμό των αγορών», αν το κρίνει απαραίτητο από τις οικονομικές προοπτικές που θα ισχύουν.

Μαζί με το σήμα για την έναρξη του tapering, το συμβούλιο άλλαξε ελαφρά και την τοποθέτηση του σε σχέση με τον πληθωρισμό, αναγνωρίζοντας πως η ανοδική πορεία των τιμών είναι ταχύτερη από ότι αναμενόταν λόγω των συνεχιζόμενων ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, αλλά και πως παραμένει σε υψηλά επίπεδα πιο πολύ από ότι είχε προβλεφθεί.

Αν και επέλεξε να διατηρήσει τον όρο «μεταβατικός», επιμένοντας έτσι στην άποψη της πως ο υψηλός πληθωρισμός είναι μεταβατικός, οφείλεται στην ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά και πάλι γύρω στο 2% από την ερχόμενη χρονιά.

Στο μέτωπο των επιτοκίων δεν υπήρξε κάποια έκπληξη, καθώς το συμβούλιο διατήρησε σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια. Στο δε, επίμαχο ερώτημα του κατά πόσο το tapering θα οδηγήσει σε δεύτερο χρόνο στην αύξηση των επιτοκίων, το οποίο απασχολεί τις αγορές, το ανακοινωθέν διευκρίνισε πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να βλέπουν τη μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως σήμα πως επίκειται η αντιστροφή της επιτοκιακής πολιτικής της Τράπεζας.

Οι προβλέψεις που είχε δημοσιεύσει η ίδια η Fed, το Σεπτέμβριο, είχαν αφήσει να διαφανεί η πιθανότητα μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων μέσα στην επόμενη χρονιά. Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές και οίκοι, τις τελευταίες ημέρες, έχουν δημοσιεύσει εκτιμήσεις που φέρνουν την πρώτη άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων, ίσως και μέσα στο επόμενο καλοκαίρι, ήτοι περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από ότι αναμενόταν μέχρι πρόσφατα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...