Φαρμακευτική κάνναβη: Ποιες τροπολογίες έγιναν δεκτές, ποιες απορρίφθηκαν

Δεκτές προς συζήτηση και ψήφιση έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όλες τις υπουργικές αλλά και δύο βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Ενεργειακές κοινότητες

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως από τις βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί κάνει αποδεκτές την τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ Ιάσονα Φωτήλα, η οποία αφορά τη χορήγηση παράτασης για ολοκλήρωση τυπικών διαδικασιών σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων και του βουλευτή της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου για να παραταθεί έως 31/8/2021 η ισχύς των αδειών του ν. 3054/2002 (Α 230) που έχουν λήξη ή λήγουν από 1/1/2021 έως 31/7/2021, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στην προσκόμιση φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας εξαιτίας της πανδημίας και αφορούν κυρίως επιχειρήσεις του νομού Εύβοιας, οι οποίες επλήγησαν από τις προηγούμενες φυσικές καταστροφές.

Ο υπουργός δεν έκανε δεκτές τις δύο τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν την άδεια παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή ξηρού ανθού για εξαγωγή και εγχώρια διάθεση, καθώς και την τροπολογία για την προσθήκη περιοχών καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, οι οποίες έχουν διατεθεί για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Δεν προήλθε από κανένα οικονομικό κίνητρο

Επίσης, δεν ανέφερε ότι θα κάνει δεκτή την τροπολογία που ανακοίνωσε ότι καταθέτει το ΜέΡΑ25, να απαγορεύεται για 30 έτη η οποιαδήποτε δόμηση, εξόρυξη ή εκμετάλλευση σε καμένη δασική γη, ώστε να εκλείψει το οποιοδήποτε κίνητρο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε στον ειδικό αγορητή του ΜέΡΑ24, Κρίτωνα Αρσένη, ο οποόιος ανέπτυξε, νωρίτερα, την τροπολογία του, πως «η μεγάλη πυρκαγιά που προέκυψε αυτές τις ημέρες δεν προήλθε από κανένα οικονομικό κίνητρο -έχουν γίνει και επίσημες ανακοινώσεις- αλλά προήλθε από κάποιον ο οποίος έκρινε καλή στιγμή, προχθές το βράδυ με 8 μποφόρ, να κάψει κάποια κλαδιά από ελαιόδεντρα που είχε κλαδέψει. Και εάν θυμάμαι καλά και η εθνική καταστροφή στο Μάτι πάλι έτσι ξεκίνησε από ένα αντίστοιχο περιστατικό. Δεν υπήρξε, δηλαδή, καμία από αυτές τις πυρκαγιές που αναφερθήκατε, για λόγους συμφέροντος αλλά από αμέλεια.

Για την τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα αναπτυχθεί σε λίγο από τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα.

Μεταμνημονιακές υποχρεώσεις

Σχετικά με τις δύο υπουργικές τροπολογίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (889/70 και 888/69) εξήγησε ότι η δεύτερη -ουσιαστικά- αφορά μεταμνημονιακές υποχρεώσεις για τη ρύθμιση όλων των κυρωτικών ζητημάτων που αφορούν βιομηχανικά προϊόντα και τρόφιμα. Κι αυτό γιατί υπήρχαν πολλές διάσπαρτές διατάξεις, με διαφορετικές προβλεπόμενες ποινές και μας είχε επισημανθεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αναλογικότητα και δικαιολόγηση κάθε ποινής με βάση τη βαρύτητά της. Σε αυτό το πλαίσιο, εργάστηκαν από κοινού νομοθετικές επιτροπές των δύο υπουργείων.

Για την τροπολογία 889/70 ο υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό το άρθρο 2 που παρέχει τη δυνατότητα του ΓΕΜΗ να έχει διαλειτουργικότητα και με τα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα στη μεταφορά πληροφοριών που δεν εμπίπτουν στα προσωπικά δεδομένα, ώστε να προχωρούν ταχύτερα οι διαδικασίες. Τα άρθρα 3 και 4 της τροπολογίας αφορούν το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο για τις ενισχύσεις που δίνονται για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου στα καταστήματα εστιάσεως, καθώς και το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο των επιδοτήσεων και ενισχύσεων που δίνονται από το ΕΣΠΑ λόγω covid.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ανέπτυξε στο Σώμα και την υπουργική τροπολογία με αριθμό 895/71.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μαρία Αναματερού: Στης μουσικής το χάρτη δεν υπάρχουν σύνορα

Η ερμηνεύτρια Μαρία Αναματερού και η μουσική της παρέα...

Τι θα γίνει με το στρατιωτικό του Κασσελάκη

Ανατροπή και στην εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων του Στέφανου...

Κλειστός για 5η μέρα ο Πύργος του Άιφελ

Κλειστός για πέμπτη μέρα είναι ο Πύργος του Άιφελ...

Οι Duo Yūgen στο ΒΗΜΑ: «Οι Έλληνες δεν είμαστε μακριά από τον Μπετόβεν»

Η υπόσχεση μιας παραμυθένιας συναυλίας μουσικής δωματίου είναι από...

Αντώναρος: Ο Κασσελάκης θα τους πάρει τα σώβρακα – Εχει κι άλλες εκπλήξεις

Την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για προσφυγή στις κάλπες...