«Εξοικονομώ-Αυτονομώ» : Αναβάλλεται η έναρξή του

Στις 9 Δεκεμβρίου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία της COVID-19 καθώς και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα την εκκίνηση του προγράμματος, με δυο προσαρμογές.

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια, η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 Δεκεμβρίου από τη Θεσσαλία και όχι στις 30 Νοεμβρίου από τις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Γενικότερα, παρατείνεται το άνοιγμα της πλατφόρμας σε όλες τις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορωνοϊό είναι εντονότερα.

Το νέο χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Θεσσαλίας 09.12.2020

Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020

Αττικής 14.12.2020

Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020

Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020 (αντί 4.11.2020 που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός)

Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020 (αντί 30.11.2020)

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021 (αντί 2.12.2020)

Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021 (αντί 4.12.2020)

Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021 (αντί 7.12.2020)

Όσον αφορά στις αιτήσεις για υπαγωγή πολυκατοικιών στο πρόγραμμα εξοικονόμησης, θα γίνονται δεκτές από 18.01.2021, δηλαδή μια εβδομάδα αργότερα από ότι προβλεπόταν.

Υπεύθυνη δήλωση αντί πιστοποιητικού Πολεοδομίας

Το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν θα είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και θα μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Από τα συναρμόδια υπουργεία κρίθηκε ότι με μια μεγαλύτερη αναβολή στην έναρξη του προγράμματος, όπως ζητούσε ο τεχνικός κόσμος, θα κινδύνευε να μείνει ανενεργό ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τον περιορισμό των συνεπειών της ύφεσης. Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, «κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας και επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια».

Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και ο τελικός οδηγός του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με μικρές αλλαγές και ορισμένες προσθήκες, σε σχέση με την προδημοσίευση του, που έγινε ένα μήνα πριν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ρότερνταμ: Ένοπλος εκτέλεσε τρία άτομα

Μακελειό μέρα μεσημέρι συνέβη την Πέμπτη στο Ρότερνταμ, καθώς...

Super League, Αστέρας – Παναθηναϊκός 1-4: Ξέσπασε στην Τρίπολη

Ο Παναθηναϊκός άφησε πίσω την ήττα της Δευτέρας από...