Ευρωζώνη: Νέα υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων – Πού θα πάνε τα επιτόκια

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχωρούσαν ξανά την Τρίτη, με τους επενδυτές να αμφισβητούν το πόσο θα μπορέσει η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια της  μετά την αναμενόμενη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη.

Οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Γερμανίας και της Ιταλίας υποχωρούσαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά από δημοσίευμα την Παρασκευή, το οποίο υπογράμμισε ότι οι αξιωματούχοι της Fed συζητούν εάν θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ενώ η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, τα αδύναμα ευρωπαϊκά οικονομικά στοιχεία και η σχετική ηρεμία στην αγορά της Βρετανίας ενίσχυαν τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια επίσης λιγότερο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου  υποχωρούσε κατά 12 μονάδες βάσης την Τρίτη στο 2,231%, μετά από πτώση 9 μονάδων την Δευτέρα. Την Παρασκευή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011 στο 2,532% πριν το δημοσίευμα της Wall Street Journal για την Fed. Η απόδοση του 2ετους γερμανικού ομολόγου, πιο ευαίσθητου στις επιτοκιακές προσδοκίες, υποχωρούσε 3 μονάδες  βάσης στο 1,98%. Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας  υποχωρούσε 13 μονάδες βάσης στο 4,73%, ενώ πτώση 20 μονάδων βάσης σημείωνε και η ελληνική 5ετια. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε την Τρίτη 975 εκατ. ευρώ από επανέκδοση ομολόγου λήξης Δεκεμβρίου 2027 κυμαινόμενου επιτοκίου. Το ύψος των προσφορών για το ομόλογο με απόδοση 3μηνο Euribor +1,23%, ανήλθε στα 1,86 δις ευρώ. To δημοπρατούμενο ποσό ήταν 750 εκατ. ευρώ.   Η τιμή της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 99,3 και το cut -off  ratio στο 78%. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 2α Νοεμβρίου.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε επίσης 12 μονάδες την Τρίτη στο 4,471%. Έφτασε στο 4,446%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου, νωρίτερα στη συνεδρίαση. Οι απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 7 μονάδες βάσης στο 3,674% μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον νέο πρωθυπουργό Rishi Sunak την Τρίτη. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφωνόταν 6 μονάδες χαμηλότερα στο 4,175%.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για την ΕΚΤ

Οι αγορές προεξοφλούν πάντως πλήρως πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη (προχωρώντας και σε πρόσθετα μέτρα για μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας) ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5% και κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, ενώ στην συνέχεια, ορισμένοι αναλυτές  αναμένουν πως θα φθάσουν στο 2,5% τον ερχόμενο Μάρτιο, άλλοι πως η ΕΚΤ θα επιβραδύνει περισσότερο το ρυθμό αύξησής τους, αλλά και ορισμένοι αντίθετα που εκτιμούν πως θα τα αυξήσει στο 3%-3,25% έως το επόμενο καλοκαίρι. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν το βασικό της επιτόκιο να κορυφωθεί στο 2,5% το επόμενο έτος, στο υψηλότερο επίπεδό από το 2008. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η κορύφωση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι χαμηλότερα.

«Πρέπει να αναρωτηθείτε, εάν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί, εάν πάμε σε ύφεση, εάν η Fed θα αρχίζει να επιβραδύνει, θα φτάσει εκεί και η ΕΚΤ;», ανέφεραν αναλυτές της RBC Capital Markets.

Η πορεία του πληθωρισμού

Σήμερα, η μέση εκτίμηση (consensus) των οικονομολόγων είναι πως ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το 3% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αφότου ο δείκτης έσπασε το φράγμα του 8%. Οι προσδοκίες αυτές αν δεν είναι άλογες ενέχουν τουλάχιστον ένα σημαντικό βαθμό δυσκολίας για να επιβεβαιωθούν.

Όπως προκύπτει εξάλλου από μελέτη της  Deutsche Bank, που εξέτασε τα στοιχεία από το 1920 έως σήμερα  μελετώντας 320 διαφορετικούς δείκτες σε 50 ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες,  από την ιστορική εμπειρία των τελευταίων  100 και πλέον ετών κάθε φορά που ο πληθωρισμός  ξεπερνούσε το  8%  απαιτούνταν κατά μέσο όρο δύο τουλάχιστον  χρόνια για να πέσει κάτω από το 6%, ενώ για την επιστροφή του στα πριν της πληθωριστικής έκρηξης επίπεδα απαιτούνταν τουλάχιστον  πέντε χρόνια.

Το πότε πάντως χρονικά θα επιστρέψει ο πληθωρισμός σε έλλογα επίπεδα θα καθορίσει και την πορεία των αγορών και των οικονομιών τα επόμενα χρόνια.

Πηγή ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Chris Zantioti: Πολύ πάνω από το μέσο όρο

Τίτλος: «Fighting the Average». Δημιουργός: Chris Zantioti. Περιέχομενο: εννέα...

Σταϊκούρας για Τέμπη: Να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί

Στο Mega παραχώρησε συνέντευξη το απόγευμα της Δευτέρας (15/4)...

Ο Κώστας Κεντέρης επέλεξε να μην ξορκίσει το παρελθόν του

«Είμαι ο Κώστας Κεντέρης και είμαι εδώ. Πιο ώριμος,...

Τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Τα πρώτα πρόσωπα τα οποία θα βρίσκονται στο «γαλάζιο»...