Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων: Κάτω από 4% το ποσοστό θετικότητας κορωνοϊού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δείχνει να πετυχαίνει καλές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο χάρτη που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

H απεικόνιση των δεδομένων που αποστέλλουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ δείχνει ότι η Ελλάδα διενεργεί ικανοποιητικό αριθμό τεστ κοροναϊού και παράλληλα παρουσιάζει μικρό ποσοστό θετικότητας και χαμηλή αναλογία νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό.

Στον χάρτη του βαθμού θετικότητας, μόνο η Ελλάδα, η Μάλτα, η Μαδέρα, η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία εμφανίζονται με πράσινο χρώμα, κάτι που σημαίνει ότι λιγότερο από το 4% των τεστ που διενεργούνται είναι θετικά.

Όσον αφορά τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας εμφανίζεται κίτρινο και πορτοκαλί, κάτι που σημαίνει ότι τα κρούσματα δεν υπερβαίνουν τα 50 ανά 100.000 κατοίκους. Μόνο η Φινλανδία και τμήμα της Σουηδίας παρουσιάζουν εξίσου καλή εικόνα.

Ωστόσο η αναλογία είναι σημαντικά υψηλότερη σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία, Χίο και Λέσβο, όπου τα κρούσματα κυμαίνονται από 50 έως 150 ανά 100.000 κατοίκους.

Ακόμα χειρότερη δείχνει η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία, όπου η αναλογία ξεπερνά τα 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σχετικά ικανοποιητικές εμφανίζονται και οι επιδόσεις της χώρας ως προς τον αριθμό των τεστ. Όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα διενεργεί 1.000 έως 3.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκων, επίδοση την οποία ξεπερνούν μόνο η Βόρεια Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Ανδόρα, η Κύπρος, η Λετονία και η Δανία.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα συνδυάζονται στον παρακάτω χάρτη, στον οποίο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βάφεται κόκκινο και η Ελλάδα ξεχωρίζει χρωματισμένη κίτρινη στο μεγαλύτερο μέρος της.

Οι περιοχές του χάρτη χρωματίζονται:

  • Πράσινες αν τα νέα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι λιγότερα από 25 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.
  • Πορτοκαλί αν τα νέα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι λιγότερα από 50 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας είναι 4% ή περισσότερο· ή αν τα νέα κρούσματα είναι 25-150 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.
  • Κόκκινες αν τα νέα κρούσματα είναι 50 ή περισσότερα ανά 100.000 και το ποσοστό θετικότητας είναι 4% ή περισσότερο· ή τα νέα κρούσματα υπερβαίνουν τα 150 ανά 100.000 κατοίκους.
  • Γκρίζες αν τα δεδομένα δεν είναι επαρκή ή αν τα τεστ είναι λίγότερα από 300 ανά 100.000 κατοίκων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα