Ευρώ – Η διαδικασία για τη νέα εικονογράφηση στα χαρτονομίσματα – Σύμβουλος ο εικαστικός Κώστας Βαρώτσος

Μετά από είκοσι και περισσότερα χρόνια τα χαρτονομίσματα του ευρώ θα αλλάξουν ριζικά. Μάλιστα, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αποφασίσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιλέξει νέα σχέδια με τη βοήθεια του κοινού, των πολιτών της ευρωζώνης.

Ομάδες εργασίας θα πάρουν ιδέες από δείγματα από πολιτών, τα λεγόμενα focus groups, για το τι πρέπει να αλλάξει στην εμφάνισή τους.

Η διαδικασία επανασχεδιασμού

Με βάση αυτές τις προτιμήσεις, μια επιτροπή καλλιτεχνών και επιστημόνων από διάφορες ειδικότητες θα κάνει προτάσεις για νέα μοτίβα. Μετά, η ΕΚΤ θα ζητήσει από το κοινό, να ψηφίσει ποιο προτιμά. Στη συνέχεια, οι σχεδιαστές θα πιάσουν δουλειά πάνω στο επιλεχθέν μοτίβο.

Η επιτροπή που θα συμβουλεύσει την ΕΚΤ για τη νέα όψη των ευρώ έχει έναν Έλληνα, τον γλύπτη και καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κώστα Βαρώτσο.

«Είναι αξιοπερίεργο που δεν υπάρχει ένα δυνατό ελληνικό στοιχείο για να χαρακτηρίζει τους ίδιους τους Ευρωπαίους, που έχουν πολλή Ελλάδα μέσα τους. Θα πρέπει να υπάρχει μια σηματοδότηση αυτών των δύο βασικών αξόνων που όρισαν την ευρωπαϊκή κοινότητα: δηλαδή η αρχαία ελληνική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο», δήλωσε ο κ. Βαρώτσος στο ενημερωτικό οικονομικό ένθετο της ΕΡΤ «Αριθμοί» και στον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Κασσελάκης από Αιγάλεω: «Έκκληση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να πέσουν οι τόνοι»

Αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε: «Είναι μία μεγάλη μέρα...

Στουρνάρας: «Έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων»

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πιθανότατα έχουν...