Ευρηματική σύλληψη, αμήχανη εκτέλεση και ολίγον… ΠαΣοΚ

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει μια καμπάνια που βασίζεται σε αυτό που λέμε «δραματοποίηση». Οχι, δεν εννοούμε ότι προβάλλουν το «δράμα» που ζει ο ελληνικός λαός(!) αλλά ότι τα σποτ αναπαριστούν καταστάσεις της καθημερινής ζωής με ηθοποιούς που υποδύονται κανονικούς ανθρώπους με τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Δημιούργησαν λοιπόν κανονικά σενάρια που στόχο έχουν να προκαλέσουν ταύτιση των τηλεθεατών με τους πρωταγωνιστές των διαφημιστικών. Είναι μια συνηθισμένη τακτική στην πολιτική επικοινωνία, που για να πετύχει χρειάζεται να έχουν επιλεγεί ήρωες και καταστάσεις που πραγματικά μπορούν να προκαλέσουν ταύτιση στις δεδομένες συνθήκες.

Η επιλογή που έχει γίνει είναι ενδιαφέρουσα. Ο εξαντλημένος γιατρός, οι μπερδεμένοι νέοι, ο ανασφαλής αγρότης είναι πραγματικοί άνθρωποι του σήμερα. Κλειδί στην επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναφορά στον φόβο ως κυρίαρχο συναίσθημα για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας (28% σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα). Θα έλεγα ότι για να πετύχει τον στόχο της η καμπάνια (αν ο στόχος είναι να αγγίξει περισσότερους από το 28%) πρέπει να μιλήσει και στους «απογοητευμένους» με διάθεση παραίτησης (που φαίνεται να είναι ισχυρή ομάδα του πληθυσμού). Σε αυτούς απευθύνονται τα σποτ για τους νέους και αυτούς στοχεύει το σύνθημα που είδα σε αφίσες / banners του ΣΥΡΙΖΑ «Ξέρουμε, μπορούμε να φέρουμε την Αλλαγή». Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για τη λέξη «Αλλαγή» και τι μας θυμίζει! Εχει ενδιαφέρον όμως να δούμε και την άλλη φράση που εμφανίζεται στο κλείσιμο των σποτ. «ΩΣ ΕΔΩ» μας λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δικαιούμαστε να θυμηθούμε το «Επιτέλους, τέλος» του ΠαΣοΚ το 1993 απέναντι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη!

Συνοψίζοντας: Στρατηγικά σωστή η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ στους φοβισμένους και στους απογοητευμένους. Ενδιαφέρουσα και η επιλογή των δραματοποιημένων σποτ με κανονικό σενάριο. Ομως η αποτελεσματικότητα της καμπάνιας δεν κρίνεται από τις προθέσεις και τον σχεδιασμό αλλά από την τελική εικόνα που βλέπει ο θεατής. Και εδώ δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι οι πρωταγωνιστές δεν καταφέρνουν να είναι φυσικοί και πειστικοί στον ρόλο τους και η σκηνοθεσία μοιάζει αμήχανη.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ακίνητα: Ανεβαίνουν οι τιμές έως το 2030

Η εγχώρια κτηματαγορά την τελευταία τριετία έχει πετύχει να...

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ομολόγησε το μυστικό του: «Δεν είναι χάρισμα»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μοιάζει μ’ ένα καλοσεταρισμένο ρομπότ, αλλά...