Ετσι σωζονται οι ταινίες

Συζήτηση για τα διδάγματα για την συντήρηση, αποκατάσταση, ψηφιοποίηση και προβολή των ταινιών θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, την οποία διοργανώνουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Γαλλική Ταινιοθήκη. Η συζήτηση στην οποία χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του αφιερώματος «Ελλάδα – Γαλλία: Κινηματογραφικές συναντήσεις» (9-23.9.2021).

Η δράση θ’ αρχίσει στις 19:30, παρουσία του Ερβέ Πισάρ, Διευθυντή των Κινηματογραφικών Συλλογών της Γαλλικής Ταινιοθήκης, του ανθρώπου-κλειδί για την συντήρηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς της Γαλλίας. Σημαντική εξάλλου ήταν η συμβολή του στην αποκατάσταση της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1930, 92’) του Δημήτρη Γαζιάδη, που θα προβληθεί την ίδια μέρα με γαλλικούς μεσότιτλους και ελληνικούς υπότιτλους. Θα ακολουθήσει η προβολή του «Ζ» (1969, 127’) του Κώστα Γαβρά, νυν προέδρου της Γαλλικής Ταινιοθήκης.

Στην συζήτηση θα συμμετάσχει η Ηλέκτρα Βενάκη, υπεύθυνη αποκατάστασης των «Απάχηδων» και, προσφάτως, της υπό αποκατάσταση ταινίας του Ροβήρου Μανθούλη «Πρόσωπο με πρόσωπο», ενώ θα μιλήσουν επίσης οι Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος Δ.Σ. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ομότιμη Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α και Ιουλία Μέρμηγκα, Διδάσκουσα Κινηματογραφικών και Πολιτισμικών σπουδών (ΕΚΠΑ), επιστημονική συνεργάτιδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και την Γαλλική Ταινιοθήκη καλύπτουν επτά δεκαετίες, από τον Ανρί Λανγκλουά ως τον Κώστα Γαβρά. Η συνεργασία αυτή βοήθησε στην ανάδυση της κινηματογραφοφιλίας και τα τελευταία χρόνια στον εκσυγχρονισμό και προγραμματισμό της συντήρησης, αποκατάστασης, ψηφιοποίησης και προβολής των ταινιών στον ψηφιακό κόσμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τσίπρας: Θα μειώσουμε τους έμμεσους φόρους

Στη Χαλκίδα πραγματοποίησε ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς περιοδεύει...

Το «real estate» της κράτησης Μπελέρη

Αλεξάνδρας ΦωτάκηΕνα πολιτικό παιχνίδι που έχει στόχο να εξυπηρετήσει...

Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης νιώθει ότι βρήκε πραγματική αντιπολίτευση»

Στο Ρέθυμνο περιόδευσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πρόεδρος...

To νέο πρόσωπο του Taxis

Πανελλήνιες - Μαθηματικά: Οι απαντήσεις των θεμάτων για...