ΕΤΕπ: Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

«Ο πληθωρισμός και οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια δημιουργούν νέους κινδύνους για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ οι οποίες έχουν ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία. Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι σε έναν χρόνο το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας θα έχει αυξηθεί από 10% σήμερα σε 17%», δήλωσε η Επικεφαλής Οικονομολόγος της ΕΤΕπ, Debora Revoltella, η ομάδα της οποίας συνέταξε την έκθεση.

Οι εταιρείες σε χώρες οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Λετονία και η Λιθουανία, θα υποστούν τη μεγαλύτερη πίεση. Επιπλέον, οι εταιρείες στην Ελλάδα, την Κροατία και την Ισπανία θα “υποφέρουν” περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

«Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο, θα πρέπει να εφαρμόσουμε σαφείς πολιτικές για την προστασία των επιχειρήσεων και να διασφαλίσουμε ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα αξιοποιηθούν πλήρως για να επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις», πρόσθεσε η Revoltella.

Προβλέψεις για Ελλάδα

Για την Ελλάδα, τα μοντέλα της ΕΤΕπ προβλέπουν αύξηση κατά 27,6 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένεται να αναφέρουν ζημίες. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση που προβλέπεται στην ΕΕ, η οποία θα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια.

Η παραγωγή σε ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία, η Ελλάδα και η Κροατία, παραμένει σχετικά ενεργοβόρα, ενώ η παραγωγή στο Λουξεμβούργο βασίζεται πολύ λίγο στην ενέργεια.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται τώρα να υπερβεί το 6% το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγους μήνες.

Πλήγμα στη ζήτηση

Οι αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά τη ζήτηση. Οι αυξήσεις των τιμών κατά περίπου 2 έως 2,5 μονάδες οι οποίες οφείλονται στον πόλεμο θα μπορούσαν να μειώσουν την πραγματική ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕπ. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια θα πλήξει σκληρά τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...