Έσοδα 1,79 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις για το 2021

Επιβράδυνση τουλάχιστον διετίας έφερε ο κορωνοϊός στα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που το 2020 έπεσαν στα 54,48 εκατ. ευρώ αντί των προϋπολογισμένων 2,44 δισ. ευρώ. Συρρίκνωση άνω του 97% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, που βέβαια δεν θα μπορούσαν να λάβουν υπόψιν το βίαιο χτύπημα της πανδημίας. 

 

Οι πιο φιλόδοξες αποκρατικοποιήσεις, όπως η πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα ΕΛ.ΠΕ., έμειναν στον πάγο, με αχαρτογράφητο προς ώρας ορίζοντα για την ανάκτηση της αξίας τους που έπληξε η πανδημία. Ο στόχος πάντως που τίθεται για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ, στον προϋπολογισμό του 2021, είναι και πάλι φιλόδοξος φτάνοντας στα 1,79 δισ. ευρώ εκ των οποίων περί τα 1,47 δισ. ευρώ αφορούν νέα ή εν εξελίξει πρότζεκτ (δεν έχει αναδειχθεί πλειοδότης). 

 

Συγκρίνοντας πάντως τα ποσά που είχαν προϋπολογισθεί στα τέλη του 2019, που ήταν και η καλύτερη μέχρι σήμερα χρονιά του Ταμείου σε όρους εισπράξεων με 1,2 δισ. ευρώ, μια απλή αναγωγή δείχνει ότι το χαμένο έδαφος του 2020 δεν αναμένεται να ανακτηθεί το 2021. Εξάλλου, οι συνέπειες τις πανδημίας πρόκειται να κρίνουν και μεγάλο μέρος της πορείας της επόμενης χρονιάς, μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι. Έτσι, ένα ποσό εσόδων ύψους περίπου 1,42 δισ. ευρώ από νέους ή εν εξελίξει διαγωνισμούς μετατοπίζεται πια στο 2022. Σημειώνεται ότι ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε για τα έτη 2021-2022 έσοδα από νέα έργα μόλις 420 εκατ. ευρώ. 

 

Οι φτωχές εισπράξεις του 2020 λόγω Covid-19

Όπως περιγράφεται στο κείμενο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, εντός του 2020 είχαμε τις εξής εξελίξεις ως προς το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων:

 

  • Εισπράχθηκε η πρώτη δόση ύψους 0,6 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 6,2 εκατ. ευρώ όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.
  • Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα ολοκληρώθηκε και καταβλήθηκε η πρώτη δόση των 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι του συνολικού τιμήματος των 4,2 εκατ. ευρώ.
  • Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης (SPA) για το Βόρειο Αφάντου Ρόδου και η πρώτη δόση ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 26,9 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο 2020.
  • Ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών. Η πρώτη δόση ύψους 27,8 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα, το οποίο υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο έτος 2020. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.
  • Προχωρά η διαδικασία και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ». Η πρώτη δόση του τιμήματος 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί το α’ τρίμηνο του 2021.

 

Οι διαγωνισμοί που ξεκίνησαν εντός του 2020, ορισμένοι εκ των οποίων μετά την έναρξη της πανδημίας είναι οι εξής: ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Οργανισμός Λιμένος Καβάλας, Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, Μαρίνα Ιτέας, Υπόγεια αποθήκη Ν. Καβάλας, E-auction ΙΧ με 7 ακίνητα, καθώς και πρώην εργοστασιακός χώρος έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου.

 

Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των παρακάτω διαγωνισμών αξιοποίησης:

  • 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ
  • Παραχώρησης για 35 έτη του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων
  • Περιφερειακών λιμένων και μαρινών (Ο.Λ. Ηρακλείου, μαρίνα Αρετσούς Θεσσαλονίκης)
  • Λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι το ακίνητο στην Κύθνο, το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...