ερωτήσεις 5 απαντήσεις: Τι ζητά το Κίεβο από τη Δύση, τι έχει λάβει

Θα γίνει η Ουκρανία
μέλος του ΝΑΤΟ;

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 30 Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σε τελετή στο Κρεμλίνο ότι προσαρτούσε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέφυγε να την υποστηρίξει, ενώ ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει πως η αίτηση θα πρέπει να αναβληθεί. Βέβαια αυτή η επιφυλακτικότητα δεν αποτελεί οριστικό κλείσιμο της πόρτας στην Ουκρανία.

Θα ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ;

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία πολιτικά και οικονομικά, το όνειρο του Κιέβου να ενταχθεί γρήγορα στην Ενωση των 27 κρατών-μελών ακόμη φαντάζει μακρινό. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη λίγο μετά την εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο και τον περασμένο Ιούνιο έλαβε επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας από την ΕΕ. Ωστόσο ένα μπλοκ χωρών τονίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την πλήρωση των κριτηρίων.

Τι μορφή έχει η στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση στην Ουκρανία μέχρι τώρα;

Περισσότερες από 30 χώρες έχουν παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, ο οποίος περιλαμβάνει όπλα και πυρομαχικά, τανκς, πυραύλους Patriot, αντιπυραυλικά συστήματα και drones. Στα τέλη του περασμένου μήνα η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2, ενώ οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραδώσουν 31 Abrams. Ταυτόχρονα, η Βρετανία έχει δεσμεύσει 14 δικά της άρματα μάχης. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν στείλει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς (Himars και M142).

Γιατί η Ουκρανία ζητάει μαχητικά αεροσκάφη;

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, F-16 ή F-15, και όσο περνά ο καιρός το αίτημα γίνεται πιο επείγον: το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει πόσα αεροσκάφη και πιλότους έχει χάσει, αλλά αναμφίβολα βιώνει τη φθορά ενός έτους πολέμου. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους φοβούνται ότι η ενίσχυση της Ουκρανίας με F-16 θα της επέτρεπε να χτυπήσει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, κάτι που θα μπορούσε να εμπλέξει τις δυτικές δυνάμεις ακόμη περισσότερο. Σε αυτές τις επιφυλάξεις θα πρέπει να προστεθούν η ανάγκη πολύμηνης εκπαίδευσης των ουκρανών πιλότων και η έλλειψη υποδομών στην Ουκρανία.  

Πόσα χρήματα έχει διαθέσει η Δύση για τη στήριξη της Ουκρανίας;

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει περίπου 51 δισ. δολάρια (47 δισ. ευρώ) με σχεδόν το ήμισυ υπό τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας. Η ΕΕ έχει παράσχει 35 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή οικονομικής βοήθειας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχει διαθέσει λιγότερο από το 0,23% του ΑΕΠ της, ενώ π.χ. η Εσθονία έχει δαπανήσει το 1,1%.

Μαρίνα Καραούσου

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Η πρώτη επίσημη συνάντηση Σακελλαροπούλου με Κασσελάκη

Την πρώτη επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,...

DoValue: Πρόστιμο 60.000 ευρώ για οχλήσεις σε οφειλέτη με ρυθμισμένη οφειλή

Διοικητικό πρόστιμο 60.000 ευρώ επέβαλε η Γενική Διεύθυνση Αγοράς...