Ερντογάν: Γιατί τελικά δε μεταθέτει τις εκλογές, λόγω σεισμού

Οριστικά στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν οι τουρκικές εκλογές σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ.

Μετά την ανακοίνωση Ερντογάν μπήκε τέλος στις εκτιμήσεις πως λόγω του πρόσφατου σεισμού οι εκλογές επρόκειτο να αναβληθούν.

Στην ιστοσελίδα της, η γερμανική εφημερίδα Zeit γράφει: «Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν μια ανάμεικτη εικόνα για το εάν ο Ερντογάν πρόκειται να χάσει ψήφους εξαιτίας της καταστροφής από τον σεισμό. Επί του παρόντος, στις περισσότερες από τις επαρχίες που επλήγησαν κυριαρχεί το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Ο Γκίντερ Ζόιφερτ, επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών στο Βερολίνο, λέει ότι ο σεισμός κλόνισε ολόκληρο το «σύστημα Ερντογάν». Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν άλλον για τις αποτυχίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να επιμείνει στην προγενέστερη ημερομηνία εκλογών. Όσο περισσότερο αναβάλλονται οι εκλογές, τόσο περισσότερο θα γίνονται εμφανή τα λάθη και τα οικονομικά προβλήματα. Ο Ερντογάν θα κάνει εκστρατεία με το επιχείρημα πως μόνο η κυβέρνησή του μπορεί να φέρει εις πέρας την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών. Η τακτική είναι να υποσχεθεί τον ουρανό με τα άστρα και να κερδίσει τις εκλογές».

Όπως μεταδίδει η DW και η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει την ίδια άποψη περί του χρόνου των εκλογών: «Μετά τον σεισμό, η υποστήριξη προς τον Ερντογάν και το ΑΚΡ έχει μειωθεί. Οι προσδοκίες που καλλιέργησε ο Ερντογάν με την υπόσχεσή του ότι σε δώδεκα μήνες

όλοι θα έχουν και πάλι μόνιμο σπίτι δεν μπορούν να εκπληρωθούν.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα μπορέσει να συνεχίσει για πολύ ακόμη τη σταθεροποιητική στήριξη της τουρκικής λίρας. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν βλέπει τώρα την ευκαιρία του στο να προσανατολίσει ολόκληρο το κράτος προς την ανασυγκρότηση και να βάλει τα θεμέλια ώστε να λάβει αυτός τα εύσημα.

Ωστόσο, είναι περισσότερο από αμφίβολο το εάν καταφέρει να ανατρέψει την πεποίθηση για την άθλια διαχείριση της κρίσης μετά τον σεισμό», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Εποχή Κασσελάκη

Ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε και...

ΠαΣοΚ: Δυο γραμμές για την αντιμετώπιση Κασσελλάκη

O Νίκος Ανδρουλάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή...

Τσακαλώτος: «Η αριστερά είναι εδώ»

Σε ανάρτηση του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της...